Miranda Bjesse är lärare i biologi och historia på Solna gymnasium.
Även om hon gärna vill åka kollektivt till jobbet funkar det inte med livspusslet.
– Jag bor längst ut på Lidingö där barnens fritids öppnar halv åtta. Jag kör hit fort jag kan och hinner precis i tid till jobbet eftersom jag parkerar precis vid skolan.
Ett 20-tal personal hyr precis som Miranda Bjesse p-plats på skolans område och betalar 625 kronor i månaden.
Men nu ska Solna göra 370 förhyrda p-platser till allmän parkering. Ett rättvisare system, menar staden, samtidigt som en del dagparkeringar står halvtomma.
För lärarna betyder det att de hänvisas till vanlig besöksparkering, där plats finns.
– Good luck, säger Alexandra Ferraro, lärare i matte och no och får medhåll från kollegan, it-läraren Johnnie Renström:
– Klockan 07.20 i morse var det fullt på Råsundavägen. Ska man komma för sent varje dag för att man snurrar runt och letar parkering?
2 800 kronor i månaden
Förändringen betyder dygnstaxa. För en billigare boendeparkering ska man vara skriven i Solna. Kollegorna, som bor i Märsta, Arninge, Vallentuna och Norrtälje, har räknat på det.
Kalkylen spricker.
– Det blir 2 800 kronor i månaden. Inte en chans att jag kan lägga det på parkering. Vi lärare är inte miljonärer, säger Miranda Bjesse.
Att resa kollektivt och vara i Solna klockan åtta är svårt när man bor i Arninge, konstaterar elläraren Mehrzad Yarbakht.
– Det skulle ta mig två timmar att först lämna barn och sedan ta mig hit kollektivt. Det är inte hållbart, säger han.
"Säkerhetsrisk"
Nu kan ett tiotal uppsägningar vara att vänta, säger de. Flera har redan börjat se sig om efter nya jobb efter uppåt 30 år på arbetsplatsen.
– Solna gymnasium är en supermysig skola. Det känns inte alls bra att sluta på grund av en sådan här bagatell. Det sätter stor press på skolan och slår ju hårt mot eleverna, menar Miranda Bjesse.
Personalen på Solna gymnasium är kritiska till stadens beslut att dra in dagparkeringarna på skolområdet, och ifrågasätter det samtidigt ur ett säkerhetsperspektiv.
Anna Wachenfeldt
Hon efterlyser samtidigt säkerhetstänk från staden.
– Att ha bilar som kör i skytteltrafik ut och in på ett skolområde, som dessutom passeras av förskolebarn, känns inte tryggt.
Den 1 januari upphör de förhyrda p-platserna vid skolan.
Rektorn Johan Sigstedt säger att han har begärt ett möte med staden om frågan.
– Vi vill inte tappa någon personal på grund av en parkeringssituation, säger han.