Förra sommaren drabbades Almedalen av en tragedi. En man knivdödade psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren, mitt i Visby. Han hade dessutom planerat att mörda den tidigare Centerledaren Annie Lööf. I december dömdes han till rättspsykiatrisk vård för mord och förberedelse till terroristbrott.

Trångsundsbon Lasse Reuterberg, som befann sig i Almedalen tillsammans med sin hustru, Huddinges oppositionsråd Ingalill Söderberg (DP), hamnade mitt i händelsernas centrum.

Han har vara ett 20-tal meter därifrån när han hörde någon ropa "stoppa honom". Han vände sig om och såg en man komma springande rakt mot honom. Han trodde att det var en ficktjuv och reagerade instinktivt.

– Jag gav honom en tackling med axeln och den tog väldigt bra. Han blev liggande helt utslagen. Det var först då jag såg kniven.

Lasse stod kvar tills polisen kom och tog hand om knivmannen.

Lasse Reuterberg fiick diplom av polisen under årets Almedalsvecka.

Lasse Reuterberg fiick diplom av polisen under årets Almedalsvecka.

Läsarbild

Fick diplom för sin insats

Under årets Almedalsvecka fick Lasse ta emot ett diplom för sin insats från polisen.

– Jag är inte så mycket för diplom och medaljer, men jag blev faktiskt väldigt glad. De berättade vad som kunde ha hänt om jag inte stoppat honom, säger Lasse.

Han råkade befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle. Men det är ändå en händelse som har påverkat honom mycket. Tillsammans med hustrun, som också är frilansjournalist och har skrivit flera böcker, håller han på med en bok om händelsen och om Almedalsveckan som fenomen.

– Vi har följt rättegången och intervjuat åklagaren, politiker, mediafolk och Annie Lööf, berättar Ingalill Söderberg.

Och de vittnar om att arrangemanget har påverkats av fjolårets tragiska händelse.

– Alla som vi pratat med säger att polisen blivit mycket mer synlig. I år var det ridande poliser, det har man inte haft tidigare och det fanns Almedalsvärdar som fungerade som extra ögon och öron kring säkerheten, säger Ingalill Söderberg.

Ingalill och Lasse tycker väldigt mycket om veckan och har besökt den under 15 års tid.

– Idén med Almedalsveckan är att man kan möta politiker på gatan och prata med vem som helst, det är det som är så fantastiskt. Många sa att de ville åka i år för att stå upp för demokratin och inte låta hatet och hoten få vinna, säger Ingalill Söderberg.