Det är fullt ös i Stadsparkens lekplats på fredagseftermiddagen, än har inte alla gått hem till fredagsmyset. Tor Hartzell Johansson tar fram en grön kratta ur vagnen och går med bestämda steg mot utkanten av sandlådan.

– Han går inte i förskolan så den dagliga sociala dosen får han i parken varje dag, säger mamman Linda Hartzell.

För henne och partnern Björn Johansson är närheten till lekplatser avgörande. De bodde tidigare ute på landet men valde att flytta, till viss del på grund av just det.

Närhet till lekplatser är en del av en utredning som Tyresö kommun nu drar i gång. Under det kommande året ska en handlingsplan tas fram, som ska fungera som underlag till nya lekplatser och renovering av de befintliga. Det finns i dag 21 kommunala lekplatser.

– Jag är jätteglad att jag har fått det här uppdraget, det är superviktigt, säger Johanna Ronnheden, strategisk landskapsarkitekt vid kommunen.

Johanna Ronnheden, strategisk landskapsarkitekt på Tyresö kommun.

Johanna Ronnheden, strategisk landskapsarkitekt på Tyresö kommun.

Privat

Planen ska bli ett konkret underlag för hur lekmiljöerna kan utvecklas. Alla barn ska kunna nå en bra lekplats inom rimligt avstånd från sitt hem.

Se över var behovet är störst

Vad som anses vara rimligt avstånd är ännu inte fastställt men en möjlig utgångspunkt är 500 meter, som andra kommuner valt att utgå ifrån.

Johanna Ronnheden trycker på att lekplatserna är några av de viktigaste platserna i de offentliga rummen.

– Barnen tränar upp allt från motorik till sociala och kognitiva förmågor, det händer massor i leken.

I slutet av förra året fick kommunen in två Tyresöinitiativ om brist på roliga lekplatser. Det ena rörde Raksta och det andra Skälsätra.

Båda förslagen fick många röster och kommentarer, och ska tas med i arbetet med handlingsplanen.

– Men vi måste se var behovet och bristen är störst så det blir en rättvis prioritering. Det är en av sakerna vi vill rätta till, säger Johanna Ronnheden.

För att Tor Hartzell Johansson ska vara nöjd med en lekplats behövs gungor och en sandlåda, berättar Linda Hartzell. Själv tycker hon att skugga och ett bra underlag, som naturgräs, är viktigt för att lekplatsen ska vara bra.

– Många nybyggda blir stekheta för det finns inget som ger skugga. Det får gärna vara lite natur i närheten också. Vissa lekplatser är för programmerade, det är bestämt vad du ska göra.

Oklar kostnad

Enligt Johanna Ronnheden är det inte alltid själva utrustningen i en lekpark som är det viktiga, utan att platsen i sig ska uppmuntra till lek och kreativitet. Förhoppningen är att kommunen ska bli bättre på att skapa den typen av platser.

Tor Hartzell Johansson är ute och leker varje dag med föräldrarna Björn Johansson och Linda Hartzell. Lekparkerna är även en plats där föräldrar kan hitta andra föräldrar, menar Linda Hartzell.

Tor Hartzell Johansson är ute och leker varje dag med föräldrarna Björn Johansson och Linda Hartzell. Lekparkerna är även en plats där föräldrar kan hitta andra föräldrar, menar Linda Hartzell.

Maja Johansson

Barns åsikter om utformning ska tas med i arbetet på något sätt, men exakt hur är inte klart.

– Vi vill verkligen att det ska bli stimulerande, spännande och vackra platser som är tillgängliga, där barnen kan hitta sin egna lek. Det är utmanande men vi vill att det ska bli så bra som möjligt.

Först när handlingsplanen är klar beslutas om hur mycket pengar det ska satsas och vilka som ska renoveras.