Det började för drygt åtta år sedan som en kreativ lek under en cykelresa genom Europa. Illustratören Leo Vickman började skissa på figurer och vid ett stopp under resan träffade han en man som hade en träverkstad. Där skapades Leos första pussel.

– Det var ett enkelt pussel. Men det tände en gnista och när jag hade med mig pusslet genom Europa såg jag att det var en fin grej att dela med sig av, säger Leo Vickman.

Pusslat på tusen olika sätt

I dag har han gjort sex olika pussel. Fyra av dem är så kallade oändlighetspussel, vilket är unikt i pusselvärlden. De har inga hörnbitar, flera av bitarna går att flytta på och det går därför att lägga pusslen i oändligt många olika kombinationer.

– Normalt har ju ett pussel en färdig bild. Här finns det ingen sådan, det finns inget slut. Mitt 32-bitars pussel har 29 000 olika kombinationsmöjligheter. Det har AI räknat ut. Jag har lagt det på kanske 1 000 olika sätt själv, berättar Leo Vickman.

Leo Vickmans pussel tog form för första gången under en cykelresa genom Europa.

Leo Vickmans pussel tog form för första gången under en cykelresa genom Europa.

Jonathan Kärre

Han försörjer sig inte på försäljningen än, men flera förskolor och arbetsplatser har köpt in hans pussel.

– Jag vill att de ska väcka en kreativitet. Det finns inga rätt och fel i dem. Det bidrar till att man ser former ur andra perspektiv. Pusslen används i teambuilding och jag har varit och visat det på Karolinska institutet där de jobbar med hjärnforskning, säger han.

Workshop i New York

I sommar är Leo Vickman, som första svensk, inbjuden till världens största träpusselfestival i New York. Varje år har festivalen en internationell gäst och i år är det pusselmakaren från Skarpnäck som ska hålla tal och i en workshop för flera hundra pusselnördar.

Men själv sitter Leo Vickman inte uppe och lägger 1000-bitarspussel.

Leo Vickman vill att hans pussel ska väcka fantasin.

Leo Vickman vill att hans pussel ska väcka fantasin.

Jonathan Kärre

– Jag skulle inte säga att jag är en pusselnörd. Men jag har fastnat för mina pussel. Drömmen är att försörja sig på det här.

Förlamad i ansiktet

Pusslen har även en djupare dimension i Leo Vickmans liv. För några år sedan fick han TBE och borrelia efter ett fästingbett, vilket ledde till en svår hjärnhinneinflammation. I dag är Leo Vickman frisk, om än förlamad i halva ansiktet.

– Pusslen har ryckt upp mig ur mörkret som man kan hamna i när man varit väldigt sjuk. Det har blivit en stor passion för mig, som hjälpt mig komma tillbaka.