Polisens spanare hade koll på de misstänkta gärningsmännen under kvällen i Hässelby villastad 15 mars – ändå kunde de genomföra sprängningen.
Det framgår i förundersökningen att spanarna följde fem personer under kvällen och natten den 15 mars vid Lingonrisgränd och var på plats när bombväskan med 15 kilo dynamit levererades, som kom att ligga bakom ett av de värsta sprängdåden som skett i Stockholm och som kopplas till våldsvågen.
Ingrep först efter dådet
Men polisen ingrep aldrig. Vid 01.25 genomfördes sprängningen, gripandet skedde strax efteråt. När Mitt i frågar åklagaren Alexandra Bittner om varför inget ingripande gjordes får vi inga svar.
– Jag var inte spaningsledare, jag var inte engagerad i spaningen. Det är jättesvårt för mig att svara på, och jag tror att frågan hellre bör ställas till polisen, säger hon.
Mitt i har utan framgång sökt polisens spaningsledare.
De fem personerna uppehöll sig vid en parkeringsplats vid kvarteret. Vid 01.10 anslöt en andra bil, med två personer samt den väska som enligt polisens utredning innehöll bomben. Väskan ska ha lagts i ett buskage vid p-platsen, innan bilen lämnade platsen igen. Polisens spanare på plats missade att väskan togs ut, enligt förundersökningen, och man såg bara att bilen lämnade platsen vid 01.15.
– Allmänt kan man göra reflektionen att det är lätt i efterhand att konstatera vad som skulle kunna hända på platsen. Men jag tror inte det var lika givet på plats då, men det är min personliga reflektion, säger Alexandra Bittner.
Det framgår ju att spanarna missade bombväskan?
– Ja, kanske att man hade agerat annorlunda om man sett den händelsen. Jag vågar inte svara på det.
Vid någon tidpunkt mellan klockan 01.11 – 01.15 körde en mörk taxi in på Lingonrisgränd, men ställde sig inte på samma parkering som övriga bilar.
Greps i Vällingby
Den mörka taxin lämnade Lingonrisgränd och polisens arbetsteori är att tre personer på plats lämnade i den mörka taxin. Kvar på plats efter klockan 01.15 var då bara två av de misstänkta gärningsmän som kom att vara på plats när dådet skedde, deras bil, bombväskan samt polisens spanare.
Efter sprängningen fick spanarna stopp på bilen på Grimstagatan, åtta minuter färdväg från Lingonrisgränd. Båda gärningsmännen greps i närområdet.
Nio personer är misstänka för inblandning i dådet, åtta av dem står åtalade, och rättegången pågår just nu.
Åtta åtalas för radhusexplosionen i Hässelby
Ett 60-tal hus skadades – 236 personer drabbades. Under onsdagen åtalas åtta personer för inblandningen i den stora explosionen i ett radhusområde i Hässelby villastad, 16 mars.
Åtta personer åtalas under onsdagen, 29 november, vid Solna tingsrätt för inblandning i mordförsöket och sprängningen i ett radhuskvarter i Hässelby norra villastad den 16 mars.
Kopplas samman med våldsvågen
Ett 60-tal hus skadades, varav ett antal totalförstördes eller fick väldigt omfattande skador. Detonationen som kopplas samman med den pågående våldsvågen. Åtalen gäller även ett försök till en sprängning i Årsta den 9 mars och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor efter ett beslag i Upplands Väsby i mars, samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och grovt vapenbrott efter beslag i en lägenhet i Bålsta i april i år.
Totalt är nio personer misstänkta. Enligt åklagaren Alexandra Bittner ska sprängningen ha varit riktad mot ett av husen där anhöriga till en person med kopplingar till Foxtrot-nätverket bor.
– I Hässelby har sprängningen riktats mot ett hus där en person som är anhörig till en aktör i Foxtrotnätverket bodde. Totalt fem personer, varav tre små barn, var i huset när explosionen skedde. Det fanns en stor fara för deras liv. Sprängningen har dessutom drabbat många boende i området eftersom sprängladdningen var mycket kraftig, säger Alexandra Bittner i ett pressmeddelande.
En person skadades
Totalt finns 236 målsägare i ärendet, de flesta bosatta i området. En person skadades i samband med brottet. En av de misstänkta för dådet är under 15 år och åtalas därför inte.
Huvudförhandlingen inleds 12 december och beräknas pågå i 16 dagar.
Bild efter explosionen i Hässelby villastad 16 mars. Ett 60-tal hus skadades.
Stefan Källstigen