Det var i augusti, när han precis upptäckt att det fanns artrik och sällsynt gammelskog i Kårsta, som han fick reda på att ägaren ville avverka den. Skogsstyrelsen hade givit dispens för att sätta igång med kort varsel, utan att ta reda på vilka miljöhänsyn som skulle tas eller vad som fanns i skogen.

Naturskyddsföreningen överklagade flera gånger och i mars kom en dom från mark- och miljödomstolen som gav Skogsstyrelsens bakläxa för att inte ha utrett ärendet ordentligt. Det skickades tillbaka för grundligare handläggning.

Skogen inkomstkälla

Den har nu landat i att markägaren förbjuds att "utföra de skogliga åtgärder som anmälts". Om förbudet inte följs kan han få betala vite på 750 000 kronor.

Håkan Andersson, bonden som äger skogen, känner sig överkörd. Genom hela processen har han framhållit att han har träd i sin skog som drabbats av granbarkborre och att det är därför han vill hugga ner dem.

– Ekonomin är inte den stora biten, säger han. Men jag ser barkborren härja fritt och den fortsätter ju på grannmarken. Det kommer att bli angrepp där också. Det är så tokigt att det är inte är klokt. Att man inte får komma till tals är det värsta. Skogen är en inkomstkälla för mig, jag har den inte för att folk ska gå och titta på orkidéer.

Glad och förvånad

Kårstabon Liam Sebestyén, som läser biovetenskap på Stockholms universitet, både gläds och förvånas av beslutet. Han känner till andra ärenden där inget hänt, trots överklaganden.

– Och för att få bukt med granbarkborren är det viktigaste att få till hälsosamma ekosystem med predatorer (som äter granbarkborre, reds anm). De redan döda träden hyser andra arter än granbarkborrar.

Även Skogsstyrelsen rekommenderar att de drabbade träden får stå kvar eftersom det gynnar barkborrens fiender.

Bevara för mångfald

När vi intervjuade Liam Sebestyén för en månad sedan hoppades han skogen skulle bli naturreservat eller få biotopskydd.

– Då får markägaren ekonomisk ersättning och det är bra. Men det vore ännu bättre om markägare kunde få årliga utbetalningar för att bevara eller öka den biologisk mångfalden, då biologisk mångfald är av yttersta vikt för samhällets stabilitet och människans existens.

Håkan Andersson vill inte att skogen ska bli naturreservat.

"Bara gå in och köra"

– Då kommer jag inte åt mitt andra skogsinnehav. Jag har redan avsatt 52 procent av min mark till naturvård. 

Han säger att han nu betraktas som miljöbov samtidigt som han får ryggdunkar av andra skogsägare.

– De tycker att jag får skylla mig själv och att man inte ska anmäla avverkning utan bara gå in och köra. Sån är inte jag. Men med facit i hand skulle jag kanske ha gjort som de stora pojkarna och bolagen gör.

Håkan Andersson kommer att överklaga avverkningsförbudet.