De första åren var tuffa, men sakta men säkert började tävlingen locka allt fler traillöpare som med pannlampornas hjälp tog sig fram längs reflexbanorna i Järvafältets mörker.
Pandemin kom som en utmaning, men förde något i själva verket gott med sig. Night Trail Run fick lov att skippa masstart och i stället sprida ut starterna under flera timmar och kvällar.
Magnus Strömqvist
Visionen att se mörkret som en tillgång har varit grunden hela tiden, men en hel del nya inslag har lagts till under åren. Senast var det hundtrailen, som lades till på programmet för ett par år sedan.
Många hundar blir det i skogen i år. "Vi kommer att bli utskällda!" skojar Stefan Knorn.
Magnus Strömqvist
– Vi har över 100 hundar anmälda hittills. Det är roligt. Det blir bra alltid bra stämning med hundarna, de är alltid så positiva, säger Stefan Knorn som är en av grundarna.
Test med löparkompisar
I år är en nyhet att det blir en ny start- och målplats, och därmed nya banor, på 5 och 10 kilometer.
– Efter lång och trogen tjänst överger vi scoutstugan vid Bögs gård. Den är trevlig när vädret är med oss, men är det mot oss blir det väldigt lerigt. Nu utgår vi från Väsby gård, där Naturskolan håller till. Det är stabilare, så vi kan garantera kvaliteten på arrangemanget, säger Stefan Knorn.
Etablerat. Det har gått över ett decennium år sedan loppet som omfamnar mörkret såg dagens ljus.
Jacob Larsson
En annan nyhet är att arrangörsklubben Attunda Orientering bidrar med löparkompisar i skogen på lördagen, den 19 oktober.
– Det handlar om att våga sig ut i mörkret med pannlampa. Men många har sagt att det verkar spännande, men lite väl läskigt att sticka ut i skogen själv. Så vi testar med några löparkompisar från klubben för dem som vill springa i grupp.
Tre olika distanser
Det är fri starttid inom en intervall på en dryg timme, efter mörkrets intåg förstås, på 5 och 10 kilometer.
Den längsta distansen, 30 kilometer, fungerar lite annorlunda. Där går starten klockan 16.00 på lördagen och löparna navigerar på egen hand med hjälp av en gps-rutt och en karta med banan inritad på, innan den sista milen följer 10-kilometersloppets reflexbana.
– Det är vår ultralöpare Jenny Wallner som har lagt banan och den håller sig i år helt och hållet på Järvafältet, säger Stefan Knorn.
Tre olika distanser alltså, men däremot inga uppdelade herr- och damklasser.
– Nej, det är ändå inte tävlingen som står i centrum utan upplevelsen! säger Stefan Knorn.