Stefan och Eva Eriksson har alltid fullt upp under våren. Mor och son driver Mälarhöjdens blommor tillsammans och maj–juni är hög­säsong. I år är det extra mycket att göra. Den 6 maj öppnade de en blomsterbutik i Västertorps centrum samtidigt som de finns kvar i Mälarhöjden.

– Vi kör på båda ställena under maj och juni. Det är mycket att göra men det är det värt. Den sista juni stänger vi för gott här i Mälarhöjden, säger Stefan Eriksson.

För många Mälarhöjdsbor är det en liten sorg. Butikens blommor har lyst upp centrumet i 34 år och är stor ­leverantör vid allt från skolavslutningar till begravningar. Här köper många också sina vårplantor och slinker in för att få med sig en bukett till någon middagsbjudning.

Än kan man köpa vårplantor och annat på Hägerstensvägen 334.

Än kan man köpa vårplantor och annat på Hägerstensvägen 334.

Märta Lefvert

”Vår räddning”

Men nu tar det slut. Orsaken är hyresvärdens besked om att hyran nära nog skulle dubbleras.

– Jag började leta nya lokaler med en gång. Av en ren slump var blomsteraffären i Västertorps centrum samtidigt till salu. De som drivit den vill göra andra saker. Det blev vår räddning. Annars hade vi fått lägga ner, säger Stefan Eriksson.

Han ser fram emot att jobba i Västertorp, där Blomster­oasens gamla lokaler är både större och billigare. Samtidigt är det vemodigt att lämna Mälarhöjden, där tre generationer Eriksson arbetat.

– När mamma öppnade butiken 1990 hade jag grå kostym och vit skjorta. Jag var 15 år och stod och tog betalt vid kassaapparaten, som hade en stor vev, minns Stefan Eriksson.

Mamma, mormor och farmor arbetade då i butiken, medan Stefan ryckte in vid arbetstoppar. Det gjorde han i många år, samtidigt som han bland annat jobbade i krogbranschen och startade blomsterbutiker i Gröndal och på Kungsholmen. Sedan 7–8 år är han här på heltid och trivs med det.

– Det bästa är relationen till kunderna. Mälarhöjden är som en liten by och vi har lärt känna många. Det kommer in folk varje dag och är ledsna för att vi ska flytta, säger han.

Kontor flyttar in

Ägare till fastigheten är Konstantinos Mitilinos. Han menar att en större hyreshöjning var nödvändig eftersom ”hyran inte har höjts på 20 år”. Hyran för butiksytan har dock indexerats upp kontinuerligt, men inte för lagerdelen.

Till att börja med flyttar Konstantinos Mitilinos fastighetsbolag in i lokalen.

– Men den ska också renoveras och sedan kan vi annonsera ut den. Vi får se vad som händer, säger han.

Stefan Eriksson lastar in grejer i nya butiken i Västertorp. Han känner arbetsglädje inför nystarten. "Jag har kvar min nyfikenhet. När jag är utomlands går jag in i varenda blomsterbutik för att få inspiration", säger han.

Stefan Eriksson lastar in grejer i nya butiken i Västertorp. Han känner arbetsglädje inför nystarten. "Jag har kvar min nyfikenhet. När jag är utomlands går jag in i varenda blomsterbutik för att få inspiration", säger han.

Märta Lefvert

Behåller namnet

I juli och halva augusti är det sommarstängt, men den 16 augusti är Stefan och Eva Eriksson på plats i Västertorp igen. De behåller namnet Mälarhöjdens blommor.

– Det är ett inarbetat namn. Vi vill att våra kunder ska fortsätta att hitta till oss och ser också fram emot att lära känna nya, säger han.