Gummisvärden korsas i den grå skymningen, en trollkarl plockar fram sin magiska djurskalle och den mystiska vetenskapsmannen Doktor Schnitzel försöker rädda jorden från undergång genom att resa tusen år tillbaka i tiden.
Åtta barn från olika delar av Stockholm har träffats i Hagaparken i Solna för att lajva – vilket betyder att de klär ut sig och spelar improviserad teater kring berättelser och roller som de hittar på själva.
– Det kan vara väldigt befriande att få utforska sig själv i en alternativ verklighet. De lär sig saker som de kan använda i den riktiga världen också, säger Melody Crichlow.
Fysiskt aktiva
Melody är teaterpedagog inom Lajvakademien som startades förra året av Studiefrämjandet i Stockholm.
Målgruppen är barn som inte är så lockade av idrott men som vill komma ut och vara fysiskt aktiva tillsammans med andra. Verksamheten är öppen och gratis för alla som vill vara med.
– Det kan vara barn som är lite blyga och försiktiga. Här vågar de ta plats och testa sina gränser. Det var så jag började själv. Jag hade en svårartad social fobi och väldigt mycket ilska som jag kunde få ur mig genom rollspel, säger hon.
Anjana Saltas, projektledare i Studiefrämjandet, ser ytterligare ett viktigt mål:
– Själva idén är att vi ska blanda barn från olika delar av Stockholm. Tyvärr är det ganska svårt att nå ut till de familjer som kanske skulle behöva det allra mest, säger hon.
För Fadwa Aqel, trebarnsmamma i Rinkeby, har Lajvakademin öppnat upp dörren till en ny, social värld för de båda äldre döttrarna.
– För mig har det varit viktigt att hitta fritidsaktiviteter åt mina barn utanför området där vi bor, säger Fadwa.
Runt i cirkel
– Det spelar en stor roll för språkutvecklingen. Annars blir det mest att man går runt i en cirkel mellan hemmet, skolan och fritiden på samma plats. Och på inget av de ställena utvecklar de sin svenska, säger hon.
Fadwa Aqel leder själv föräldrautbildningar i Rinkeby och Kista genom Studiefrämjandet, hon träffar ofta nyanlända mammor och ser att många saknar kontaktytor utanför området.
– Det finns mycket aktiviteter här som drivs av etniska föreningar. Och vilka deltar där? Jo folk från den egna etniska gruppen. Vi skulle behöva ordna andra slags aktiviteter som kunde inkludera etniska svenskar också, säger hon.
Informationsbristen är ett problem, menar Fadwa. Själv fick hon upp ögonen för Lajvakademin tack vare att hon jobbar inom samma studieförbund.
– Jag gör reklam för det till alla föräldrar jag träffar. Men det är inne vid Odenplan och för många känns det som ett hinder att det är så långt borta.
Över tröskeln
Den tröskeln tycker Fadwa att fler föräldrar borde ta sig över.
– Det handlar om att tänka framåt. Det kan kännas tryggt att bo med dem som kommer från samma land. Men man måste också försöka leva här i Sverige, inte bara tänka att man ska flytta tillbaka om fem år.
Fadwas döttrar Hadil, 11, och Aisha,12, vill gärna fortsätta lajva.
– Först visste vi inte alls vad det var, men sen var det roligt. Jag tycker om fantasyböcker och har börjat läsa ännu mer nu, säger Hadil.
– Jag gillar att bygga upp fantasiberättelser i mitt eget huvud. Och vi gör roliga lekar, säger Aisha.
Vintermörkret sänker sig över skogsgläntan i Hagaparken.
– Det roligaste är att skapa sin rollfigur. Jag skulle egentligen ha varit skrotsamlare, men jag blev en galen massmördare, säger Gaius Muammar, 10, och visar stolt hur han kan få ljusslingan som han har tejpat fast på svärdet att ändra färg från grönt till rött.