Det var i mars 2016 som Stockholms första Matmissionen brann ner. Sedan dess har Stadsmissionens butikskoncept, som riktar sig till personer med låga inkomster, öppnat på flera håll runt om i Storstockholm.

Man har dock inte återkommit till Rågsved eller gröna linjen i söderort – förrän nu.

– Nu letar vi främst där vi har blinda fläckar. Vi har inte täckt av den tunnelbanelinjen än och här ser vi att vi kan vara tillgängliga för många med behov, säger Matmissionens chef Johan Rindevall.

Ingen lokal är klar än, men man har en dialog med en fastighetsägare och har gått ut med en kampanj i sociala medier för att samla in pengar till öppningen.

Stort behov

Oavsett när butiken kan öppna ser Johan Rindevall att behovet kommer att finnas.

– Matfattigdom fanns innan inflationen började skena och kommer att fortsätta göra det efter att den lagt sig också. De människor vi möter har samma behov och påverkas inte av att bolåneräntorna sjunker.

Johan Rindevall var med och öppnade den allra första Matmissionen-butiken i just Rågsved. Butiken är fortfarande oöverträffad i hur snabbt det gick att få medlemmar på kort tid, då medlemskap krävs för att handla.

– Det finns en längtan att återvända till det här området där vi en gång började. Den första dagen vi öppnade var vi tre anställda, nu har vi omkring 70-80 anställda. Dagen vi inviger den nya butiken kommer vi tre som startade att vara på plats.