Trots höjd skolpeng har ökade kostnader, minskade statsbidrag och vikande elevantal gjort att många skolor har haft det tufft ekonomiskt de senaste åren.
Två vårar i rad har lärare och föräldrar höjt sina röster mot besparingar och större klasser inför den stundande höstterminen.
Den här gången är protesterna ute i godare tid. Morgonen före kommunfullmäktiges beslut om budget för 2025 lämnades en namnlista in till partierna i kommunhuset.
”Har god ekonomi”
Kravet: En budget som ger rektorerna möjlighet att bedriva en skolverksamhet med små klasser, hög lärartäthet, och pengar till inköp av läromedel och skolutflykter.
Jonas Riedel (C) tar emot listan med 619 bekräftade namn som vill se en kraftigt höjd skolbudget 2025 av Malin Lundquist, lärare på Sofielundsskolan. "Efter vi skrev ut listan har det kommit fler. Det har rasat in de senaste dagarna. Drygt 670 är det nu", säger Camilla Malm (i röd schal), ordförande i Sollentunas Föräldranätverk.
Tomas Stark
– Kommunen har god ekonomi och säger att man vill vara Sveriges bästa skolkommun. Ändå ligger Sollentuna i bottenskiktet bland Sveriges 290 kommuner både vad gäller lärartäthet och pengar till läromedel, och det är inte särskilt ovanligt med klasser på cirka 30 elever som regelbundet har undervisning med en enda lärare, säger Malin Lundqvist, lärare på Sofielundsskolan och initiativtagare till namninsamlingen för en markant utökad skolbudget.
Lägre hyreshöjningar
I Alliansens budget tilldelas utbildningsnämnden drygt 2 447 miljoner kronor. I det ingår 73,5 miljoner kronor (2,8 procent) i kompensation för ökade kostnader. Kanske räcker det bättre än tidigare år. Hyreshöjningen för skolorna stannar i alla fall på 1,9 procent – att jämföra med 10,9 procent 2023 och 6,5 procent 2024.
46,1 miljoner kronor kategoriseras som satsningar, där bland annat 20 miljoner kronor är en ren kvalitetssatsning och 15 miljoner är kompensation för vakanta lokaler.
Om detta är nog för att täcka alla kostnadsökningar och fullt ut finansiera skolans behov är osäkert, menar Camilla Malm från Sollentunas Föräldranätverk som var med och lämnade in namnlistan i kommunhuset.
– Det viktiga är ju hur mycket resurser som blir kvar till undervisningen.
Utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M) är däremot säker på att utbildningsnämnden får tillräckligt med pengar.
– Det här är en rejäl ökning som säkerställer skolans fortsatt starka kvalitet i Sollentuna. Det känner vi oss trygga med, annars skulle vi inte gå fram med den här budgeten, säger hon.