– Jag har tävlat hela tiden, ända sedan jag började utbilda mig till bagare och konditor. Det är kul att utmana sig själv och att utvecklas. På tävling måste man testa nytt, både smaker och tekniker, säger Michaela.
Vi träffar henne en knapp vecka före SM, på India’s vid Humlegården. Här har hon arbetat sedan restaurangen öppnade i början på året och Michaela fick jobbet som konditor.
Chokalden får rinna av innan fyllningen ska i. Michaela jobbar 8–16 på restaurangen och behöver åka hemifrån Rotebro strax före 07 för att hinna i tid. "Men det är inget mot på Tösses. Där började jag vid 05. Då fick jag gå upp vid 03 och ta nattbuss."
Stefan Källstigen
Tidigare var hon bagare på klassiska Tössebageriet på Karlavägen. På India´s får Michaela göra det hon gillar bäst – använda sin kreativitet för att skapa praliner, bakelser och desserter med nya smaker.
– Restaurangen är en indisk-svensk fusion. Det påverkar även mitt jobb. Jag experimenterar med indiska kryddor och har gjort praliner med ingefära, koriander, kanel, kardemumma och garam masala till exempel.
Hon använder även många av de frukter som finns i Indien, så som stjärnfrukt, litchi, ananas och mango.
Vackra praliner smaksatta med mango och garam masala. På SM kommer det att finnas både metodjury som bedömer de tävlandes arbete på scenen, och en smakjury.
Stefan Källstigen
Får träffa nya människor
På SM gäller det förmodligen att vara lagom experimentell. Michaela ska tävla med pralinen som tog henne till final, smaksatt med havtorn och timjan, och med en som är på temat Fars dag. Hur den blir är hemligt fram till tävlingen.
Michaelas favorit – en pralin gjord av mörk choklad och smaksatt med kokos och passionsfrukt.
Stefan Källstigen
– Men allt är klart. Jag skickade in recept till juryn i förra veckan.
Hon vet inget om sina fyra finalkonkurrenter, utöver att de av sina Instagramkonton att döma kommer att bjuda på tufft motstånd.
– De ser jättebra ut, men jag känner dem inte. Det är också kul med att tävla, att man får komma ut och träffa nya människor.
Glimrande yta på Michaelas äpple- och korianderpraliner. Trots stor tävlingsvana börjar nervositeten krypa sig på några dagar före SM. "Det är alltid jättenervöst. Jag är perfektionist.Vid minsta minsta fel får jag panik och tänker att jag är värdelös – fast jag vet att jag inte är det. På så sätt är tävlingar bra, då får jag bevisa det för mig själv", säger Michaela.
Stefan Källstigen
Planerar att öppna eget
Michaela började baka tillsammans med sin mamma som väldigt liten, och redan som 8-åring bestämde hon sig för att bli konditor.
– Det var nog för att jag tycker om att göra andra glada. Och att det alltid finns något nytt att lära sig.
Planen för framtiden är att öppna ett eget konditori. När och var har Michaela inte bestämt ännu.
Michaela Andersten berättar att hon inte får nog av att baka och fixa godsaker på jobbet. "Jag bakar hemma också, speciellt till högtider. Min familj jultokikg, så vi har börjat med julbaket redan."
Stefan Källstigen
Klart är däremot vad konditoriet ska heta: Humlans Sötsaker.
– Min mamma kallar mig Humlan och jag har alltid älskat humlor, säger Michaela,