Stockholm Exergis planerade anläggning för infångning och lagring av koldioxid ska fånga in 800 000 ton om året.

Förutom stöd från EU och den svenska staten bygger affärsmodellen på försäljning av certifikat till privata aktörer som vill minska sina utsläpp. Nu har det kommunala bolaget tecknat det första större avtalet, med inga mindre än den globala it-jätten Microsoft.

– Nu har bläcket torkat och vi är otroligt glada att det här gick i mål, det är en fantastisk dag, säger Anders Egelrud, vd för Stockholms Exergi, till Mitt i på måndagen.

Anders Egelrud, vd för Stockholm Exergi.

Anders Egelrud, vd för Stockholm Exergi.

Pressbild

Köper en dryg tredjedel

Avtalet innebär att Microsoft köper minusutsläpp för 3,33 miljoner ton under 10 år. Det kan jämföras med den planerade anläggningens totala kapacitet på 8 miljoner ton under samma period – vilket innebär att Microsoft köper mer än en tredjedel.

– Det är väldigt positivt att Microsoft väljer att teckna ett så stort kontrakt med en svensk aktör, på en marknad som bedöms bli stor i framtiden. Jag skulle säga att det är viktigt, inte bara för oss utan för hela Sverige och Europa.

Med hänsyn till affärssekretessen kan Stockholm Exergi inte avslöja det exakta värdet av avtalet, men Anders Egelrud säger att det är "signifikant mycket större" än EU-bidraget på 1,8 miljarder kronor.

– Det är ett mångmiljardkontrakt, och det är naturligtvis väldigt betydelsefullt att få in privata aktörer som ser att det är nödvändigt att köpa permanenta negativa utsläpp för att nå netto noll och klara klimatkrisen.

Hoppas på konkurrens

Den 28 mars godkände mark- och miljödomstolen Stockholm Exergis ansökan om miljötillstånd, och nu har beslutet vunnit laga kraft. Nästa stora hållpunkt är det kommande investeringsbeslutet, berättar Anders Egelrud.

– Det blir den största investeringen i Stockholm Exergis historia och vi måste säkra full finansiering innan vi trycker på knappen och börjar bygga. Vi har också andra utmaningar i form av ett regelverk som ska på plats.

Stockholm Exergi har sedan ett antal år drivit en försöksanläggning som nu ska ersättas av en storskalig anläggning.

Stockholm Exergi har sedan ett antal år drivit en försöksanläggning som nu ska ersättas av en storskalig anläggning.

Fred Miller/Arkivbild

För drygt ett år sedan siktade Stockholm Exergi på att bli först i världen med en stor anläggning för bio-CCS. Nu har även Vattenfall lämnat in en ansökan till mark- och miljödomstolen för en anläggning i Jordbro.

– Jag hoppas att de är oss i hälarna! Det finns potential för att fånga in 30 000 000 ton koldioxid i Sverige från befintlig förbränning av biomassa, vilket skulle motsvara ett 40-tal anläggningar.

Microsoft: "Ledande projekt"

Microsoft uppger att de är imponerade av såväl effektiviteten som Stockholm Exergis användning av biomassa från hållbara källor.

– Vi är mycket stolta över att kunna tillkännage detta avtal mellan oss och Stockholm Exergi för minusutsläpp från deras ledande bio-CCS-projekt vid Värtan i Stockholm. Att utnyttja befintliga biokraftverk är ett viktigt första steg för att bygga upp en global kapacitet för minusutsläpp, säger Brian Marrs, senior director på Microsoft i ett pressmeddelande