Timmen är tidig men justitieminister Gunnar Strömmer (M) är långt ifrån yrvaken i sin svarta kostym och smala slips.

Framför sig har han den enkät där 100 personer intervjuats i Mitt i om hur vi ska stoppa våldsvågen.

– Mitt första och starkaste intryck är att det är fantastiskt med 100 eldsjälar som engagerar sig för att stoppa våldet. Det illustrerar den kraft och mobilisering som finns i samhället. Det finns oerhört viktiga värden som trygghet och frihet för medborgarna som är viktiga att värna, och för att klara det måste alla hjälpa till.

Han slås också av hur viktigt det är att slå tillbaka på bred front.

– Vi ska inte ställa olika insatser mot varandra, vi måste ha olika verktyg för olika situationer.

100 intervjuer – en minister

Mitt i ställde ställde frågan­ till 100 eldsjälar runt om i Stockholm om hur vi får stopp på det dödliga våldet. En slutsats var att många såg straffskärpningar som nödvändiga, men en varaktig lösning kräver mer förebyggande insatser.

Så var ska tonvikten ligga, på repressiva åtgärder eller förebyggande?

– Jag måste svara både och. Men jag tycker att uppdelningen av prevention och repression blir förenklad. Nu när vi dubblar straffen för grovt vapenbrott, kan de som fälls inte utsätta andra för brott under dubbelt så lång tid. Det är också brottspreventivt.

Men handlar inte det snarare om att få repressiva åtgärder att låta som förebyggande?

– Nej, det handlar inte om politisk retorik. För mig handlar det om att ha en så bred verktygslåda som möjligt.

Samtidigt vill Gunnar Strömmer understryka att repressiva åtgärder aldrig kan ersätta det förebyggande arbete som måste ske i skolan, inom socialtjänsten och hos polisen.

– En av de viktigaste reformerna vi har är att riva sekretessen mellan skola, socialtjänst och polisen, vilket­ många uppger utgör ett hinder­ för att kunna jobba effektivt tillsammans.

Kommuner går på knäna

Genom regeringskansliets stora fönster skymtas Stockholms stadshus i snöyran. Kommunerna har ett stort ansvar i det förebyggandet arbetet. Men många kommuner går på knäna ekonomiskt. SKR menar att stödet på 16 miljarder kronor till kommuner och regioner inte räcker för att täcka upp det förväntade underskottet.

– Det viktigaste vi kan göra för att stärka välfärden är att trycka tillbaka inflationen. Det innebär att den ekonomiska politiken måste bli stramare för att uppnå det, samtidigt gör vi offensiva satsningar trots att ekonomin är knapp.

Fokus på familjerna

Att bryta nyrekryteringen är ett av regeringens prioriterade mål. Och för att stoppa den säger Gunnar Strömmer att ett stort fokus ska riktas mot att unga lyckas i skolan­ och att öka ansvaret hos ­familjerna.

– Det finns familjer som vill göra rätt, men inte kan. Vi kan aldrig komma runt att det finns ett personligt ansvar, dels för de som begår brotten, dels för föräldrarna som måste ta ett större ansvar för sina barn, säger han och slår pekfingret i bordet.

Många unga känner att samhället inte har något att erbjuda dem, vad tänker du om det?

– Vi måste bygga på att ge framtidshopp. Att främja goda värderingar och se till att barnen lyckas i skolan. Men det kräver en bred mobilisering av samhället. Sverige är ett land fullt av möjligheter för den som sköter sig.