Det har varit ett omtumlande dygn för familjen efter att den 39-årige pappan Mikael sköts till döds vid 18-tiden i onsdags kväll när han var på väg till simhallen i Skärholmen med sin son.

På torsdagskvällen hölls en ljusmanifestation i Skärholmen där flera politiker, bland andra justitieminister Gunnar Strömmer (M), deltog, vilket SVT rapporterar om. Även statsministern Ulf Kristersson (M) kom till Skärholmen senare på kvällen.

Mikaels svåger, Elias Demir, berättar för Mitt i om de senaste två dagarna.

 Mikael , 39 år, sköts till döds i Skärholmen på onsdagskvällen.

Mikael , 39 år, sköts till döds i Skärholmen på onsdagskvällen.

Privat

– Det har bara varit stort kaos. Det är reportrar som ringer konstant och går vi två steg är någon på oss. Det har knappt hunnit landa. Vi har inte kunnat ta en stund och smälta det som har hänt, säger Elias Demir.

Minnesstund i kyrkan

Han berättar att Mikaels son fått professionellt stöd och att han är i lugn och ro med sin familj. Under lördagen, den 13 april, planerar familjen att hålla en minnesstund för Mikael.

– Som det ser ut nu så blir det klockan 13 i morgon lördag vid mordplatsen och sedan i kyrkans lokal precis bredvid. Det är för vänner, familj och för de som vill visa sitt stöd, säger Elias Demir.

Minnesplats i tunneln i Skärholmen där Mikael, 39, sköts ihjäl den 10 april.

Minnesplats i tunneln i Skärholmen där Mikael, 39, sköts ihjäl den 10 april.

Maria Nykvist

Från polisens håll fortsätter utredningen med full kraft. Än så länge är ingen gripen för dödsskjutningen.

– Vi samlar in bildmaterial från övervakningskameror och pratar med personer som skulle kunna ha något intressant att berätta. Och vi finns på plats för allmänheten, säger Robert Sennerdal, presstalesperson vid polisen.

Vad gör ni under helgen?

– Vi fortsätter arbetet med oförminskad styrka. Vi gör allt vi kan i hög fart och högt tempo. Och vi har en mer synlig polisnärvaro framåt, säger Robert Sennerdal.

Polisen jobbar brett också, efter den senaste tidens skjutningar i Skärholmen med omnejd. Polisen har även ett nära samarbete med andra myndigheter, kommunen och fastighetsägare där de ser över brottsplatser och personer som riskerar att dras in i kriminalitet.

 Ulf Kristersson vid ljusmanifestationen i Skärholmen.

Ulf Kristersson vid ljusmanifestationen i Skärholmen.

Regeringskansliet/Ninni Andersson

Efter brutala morden – boende är alltid på sin vakt

Skjutningarna i Skärholmen har satt djupa spår i lokalsamhället. Det som ska vara ens hem, gård och trygghet känns inte längre säkert. Mamman Jenny Jansson vittnar om en tillvaro där man ständigt är på sin vakt. 

– Man pratar med sina barn om vad de ska akta sig för. 

Ljusen fladdrar i vinden, på marken ligger buketter av rosor. Runt om dem står anhöriga och sörjer, en av dem skakar. I går strax efter klockan 18 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl i gångtunneln vid simhallen i Skärholmens centrum, uppger polisen. Enligt uppgifter till Aftonbladet var han på väg till simhallen med sin 12-årige son när han sköts ihjäl efter att han sagt ifrån till ett gäng som bett sig stökigt. 

Jenny Jansson bor med sin tonårige son bara en bit därifrån.

– Han blev jätterädd när han hörde vad som hänt, så han fick ventilera det. Nu försöker jag lugna honom och gå igenom säkerhetsåtgärder, säger hon. 

Ännu närmare deras hem skadades en 25-årig man i en skjutning utanför en förskola mitt på dagen den 13 mars. Den 1 mars sköts en annan man i 25-års åldern ihjäl i Skärholmen och den 7 mars mördades en 25-årig man på en bostadsgård i Bredäng. 

Skjutningarna i området påverkar ständigt deras vardag. 

– Man försöker skydda sina nära och kära och går ut och kollar så det inte är bilar parkerade som inte ska vara där. Man håller koll på vilka som går in i porten och pratar med sina barn om vad de ska akta sig för, säger Jenny Jansson.

Hon för ständiga samtal med sin son om hur han ska tänka. Att inte gå ut efter vissa tider och framförallt inte gå ensam. Att han ska vara försiktig, inte gå nära gäng eller ha med gäng att göra.

– Han ska försöka vara osynlig, man vet inte vad som retar upp dem. Han ska också se till att mobilen ständigt är laddad ifall han behöver ringa polisen.

Hon berättar att hon själv ständigt är på sin vakt när hon är ute.

– Jag har öron stora som elefantöron och ögonen med mig, säger hon.

Likadant är det för hennes mamma Ing-Marie Verkentoft.

– Jag kollar alltid runtomkring mig vad som händer när jag går och handlar. Det här är svårt att ta in. Det är som en gangsterfilm, säger hon. 

Atefe Zeinadini och Kobra Mirzaei vågar aldrig gå ut ensamma.

Atefe Zeinadini och Kobra Mirzaei vågar aldrig gå ut ensamma.

Angie Gray

Atefe Zeinadini är påväg med sin mamma Kobra Mirzaei till sfi. Ingen av dem vill vara med på bild. 

– Vi är alltid rädda och går inte ut på kvällarna. Och när vi går ut på dagtid så går vi alltid tillsammans, säger Atefe Zeinadini.

Gångtunneln där mordet skedde är en vanlig väg för dem som ska till och från tunnelbanan, mataffären, skolor, simhallen, frisörer, kulturhuset och restauranger.

Människor samlas och sörjer vid mordplatsen.

Människor samlas och sörjer vid mordplatsen.

Angie Gray

Barn och vuxna passerar i en strid ström förbi den sörjande familjen i gångtunneln. ”Det var här mordet skedde”, säger ett barn till sina kompisar när de går förbi.

Skjutningarna och att många nu ger sig på anhöriga skapar också en gnagande oro.

– Min stora skräck är att någon av dem som är inblandade i gängskjutningarna ska ha småsyskon som går på samma skola som min son. Så att han hamnar i skottgluggen om de vill komma dit och hämnas, säger Jenny Jansson. 

Behövs fler vuxna ute i områden

Efter gårdagens mord har Skärholmens stadsdelsförvaltningen extra beredskap. De erbjuder krisstöd, håller fritidsgårdarna öppna för dem som vill prata och har, enligt Lisa Kinnari, stadsdelsdirektör i Skärholmen, fältassistenter och mobila ordningsvakter på plats.  

Lisa Kinnari, stadsdelsdirektör i Skärholmen.

Lisa Kinnari, stadsdelsdirektör i Skärholmen.

Angie Gray

Det brutala våldet påverkar och inskränker många boende i Skärholmen och oron finns ju kvar även efter den akuta insatsen. Hur ska ni jobba mot lokalsamhället på sikt?

– Vi jobbar med platssamverkan med företag och föreningar med att aktivera områden och att det blir fler trygga vuxna ute i alla stadsdelsområden, säger Lisa Kinnari.

Ni har ju redan arbetat med platssamverkan, behöver ni bredda och utöka det?

– Det behöver vi se över. Inför det här året var Sätra vårt fokus där vi har förstärkt insatser, men vi behöver titta på om vi behöver mer aktivering i Skärholmen, säger hon. 

Är det något du vill säga till Skärholmsborna?

– Självklart är det befogat att känna en oro efter en sådan här händelse. Men man får försöka att inte låta den oron att stoppa en från att vara delaktig i samhället. Vi måste hjälpas åt och inte ge vika för onda krafter.

Han ska försöka vara osynlig, man vet inte vad som retar upp dem.

–  Jag pratar ständigt med min son om hur kan ska tänka och agera. Man måste alltid vara på sin vakt och hålla koll på förändringar, säger Jenny Jansson här tillsammans med sin mamma Ing-Marie Verkentoft och hunden Enzo.

– Jag pratar ständigt med min son om hur kan ska tänka och agera. Man måste alltid vara på sin vakt och hålla koll på förändringar, säger Jenny Jansson här tillsammans med sin mamma Ing-Marie Verkentoft och hunden Enzo.

Angie Gray

Efter brutala morden – boende är alltid på sin vakt

Man i 40-åråldern ihjälskuten i Skärholmen ✔ Var på väg till simhallen med sin son ✔ Ber barn vara osynliga för att inte reta upp gängen