Vid ettiden natten till torsdag bröts tystnaden på den lilla villagatan nära Telefonplan. En okänd person avlossade flera skott, inne i ett hus eller mot ett hus, där en barnfamilj bodde. Båda föräldrarna och ett barn skadades. Så småningom kom beskedet att pappan avlidit.

Människor som bor i området är tagna av brutaliteten. De konstaterar också att våldet påverkar även deras liv.

– Jag vaknade av skottlossningen och förstod med en gång vad det handlade om. Jag ringde polisen och sedan låg jag vaken hela natten. Det som hänt de senaste veckorna stressar mig väldigt mycket, säger en kvinna i 35-årsåldern som bor vid Telefonplan.

Mordet är den tredje på kort tid i området. Den 15 september sköts en 17-årig pojke ihjäl i ett villaområde i Västertorp och den 28 september sköts en 18-årig man till döds vid Mälarhöjdens IP med många barn som vittnen.

– Det här påverkar mig definitivt. Jag gillar att promenera på kvällen, men nu känner jag mig inte längre särskilt trygg. Våldet är så okontrollerat. Jag tänker på barnen också. Min syster har barn som tränar på Mälarhöjdens IP till exempel, säger kvinnan som vill vara anonym.

Villan där skjutningarna ägde rum var avspärrad dagen efter mordet.

Villan där skjutningarna ägde rum var avspärrad dagen efter mordet.

Märta Lefvert

Avspärrad brottsplats

Dagen efter skottlossningen har lugnet sänkt sig över den lummiga villagatan. Brottsplatsen är avspärrad och poliser håller koll utanför. Då och då passerar folk förbi i höstsolen. Som Telefonplanbon Mika Packalén, som rastar sin labrador. Han hörde om dådet på radion på morgonen.

– När det händer i de kvarter där man själv brukar gå omkring kommer våldet närmare ens vardag. Det känns inte bra men samtidig blir man också avtrubbad, eftersom det skjuts så ofta. Det blir normaliserat på ett sjukt sätt, säger han.

Skjutningarna kommer sä tätt att det inte går att ta in vidden av alla, säger Telefonplansbon Mika Packalén

Skjutningarna kommer sä tätt att det inte går att ta in vidden av alla, säger Telefonplansbon Mika Packalén

Märta Lefvert

Tänker på barnen

Mika Packalén är inte rädd för egen del men är mer vaksam på omgivningen nu än förut. Han tänker också på sina barns trygghet. De hänger mycket ute i området, till exempel i lilla Västbergaskogen i närheten.

– Våldet har blir ett samtalsämne runt matbordet. Det var det inte förut. Nu har det ju gått över alla gränser. Att de skjuter anhöriga till kriminella och skjuter när små barn är närvarande, det visar ju att det finns noll respekt för människoliv, säger han.

Polisen utreder om kopplingar finns till den pågående våldsvågen och har gett ärendet högsta prioritet.

– Ärendet har fått förtur i våra system. Man säkrar just nu spår på plats som skickas till nationellt forensiskt centrum, säger Rebecca Landberg, presstalesperson hos polisen.

Hägerstensåsenbon Amanda Estay är inte förvånad över den senaste tidens skjutningar.

Hägerstensåsenbon Amanda Estay är inte förvånad över den senaste tidens skjutningar.

Märta Lefvert

En lång utveckling

En som inte är förvånad över den vågen av våldsbrott är Hägerstensåsenbon Amanda Estay, som promenerat ner till Telefonplan för att köpa lunchmat.

– Den här utvecklingen har varit på gång så länge, vi har sett det i många år. Jag har jobbat med unga och idrott i utsatta områden i Järva och sett hur drömmen om lyxkonsumtion påverkat dem, det ska vara märkeskläder och dyra klockor. Om man drömmer om det är det lättare att dras in i kriminalitet, säger hon.

Amanda Estay känner sig inte orolig för egen del men tänker på "nära och kära" som har barn i skolåldern. Hon konstaterar också att det dödliga våldet nu finns i alla slags områden i samhället.

– Det går inte längre att dra tydliga gränser mellan trygga och otrygga områden, säger hon.

Vaken hela natten

En kvinna i 50-årsåldern har hoppat av sin cykel en bit från brottsplatsen. Den trygghet som tidigare fanns i områdena kan inte längre tas för given, menar hon.

– Jag låg i sängen och hörde skotten. Sedan höll helikoptrarna mig vaken hela natten. Jag var tvungen att cykla hit för att se platsen och bearbeta, jag var så tagen. En död förälder och ett skadat barn, i en villa. Vad blir nästa steg? Att bli skjuten för att man råkat se något av misstag? säger hon innan hon cyklar därifrån.

På torsdagen hade ingen misstänkt gripits. Polisen utreder händelsen som mord och mordförsök. Barnet fick lindriga skador och behöver inte längre sjukvård.