Från och med den 20 april blev Centerpartiet en del av styret för Tyresö kommun tillsammans med S, L och MP. Det blocköverskridande samarbetet har politikerna valt att kalla Tyresösamarbetet.
– Centerpartiet har tagit ett internt beslut att de vill ingå i styret. Det välkomnar vi givetvis eftersom det blir ett stabilare styre på det sättet. Vi tror samarbetet kommer att gå väldigt bra då vi har många frågor med stor samsyn, säger Anita Mattsson (S) kommunstyrelsens ordförande.
Det är inte Ulrica Riis-Pedersen som leder Centerpartiet in i styret. Hon var gruppledare under valet och även efter, och har länge varit en högljudd kritiker till det socialdemokratiskt ledda styret. Nu är det i stället Raymond Moubé (C) som tagit över, samma person som skapade politiskt rabalder efter valet i höstas.
– Det känns väldigt bra att numera ingå i Tyresös styre. Jag ser fram emot ett samarbete med ömsesidig respekt som vi haft under de här förhandlingarna och även tidigare under budgetarbetet. Centerpartiet fortsätter såklart bedriva sin liberala politik med Tyresöbornas intresse i fokus, säger Raymond Moubé (C), gruppledare för Centerpartiet.
Dramatiskt sedan valet
Det senaste halvåret har varit stormigt i Tyresös kommunpolitik. Efter valet i höstas utropade sig de tre borgerliga partierna M, C och KD som segrare. Med hjälp av stödpartiet SD skulle de få igenom en knapp majoritet.
Men på kommunfullmäktiges första möte efter valet den 27 oktober 2022 röstade Raymond Moubé (C) emot den lokala partilinjen och släppte därmed fram ett S-lett styre med kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson (S) i täten.
– Vi har en ideologi som inte går hand i hand med Sverigedemokraternas ideologi och jag röstade för att få bort dem från styret av vår kommun. Det var den rätta saken att göra som centerpartist, sa han då till Mitt i.
Raymond Moubé (C), gruppledare Centerpartiet Tyresö.
Pekka Pääkkö
”Pinsam politisk soppa”
Moderaterna är mycket kritiska till Centerpartiets vändning och kallar det för ”vänstersidans pinsamma politiska soppa”.
– Vi hade ett val, vi bestämde oss att bilda ett minoritetsstyre och mellan valet och 27 oktober gick vi ut med ett pressmeddelande om detta. Under den tiden kunde de som inte höll med sin egen förhandlingsgrupp ha meddelat oss att de aldrig kommer att sitta med oss. Men det var helt tyst ända fram till kvällen på fullmäktige, säger Anki Svensson (M), oppositionsråd.
Enligt Anki Svensson (M) har C och M samarbetat i Tyresö i över 70 år, och det finns inget som tyder på att C skulle vara något annat än ett borgerligt parti.
– Under valrörelsen gick C ut med informationen att de inte kan tänka sig samarbeta med S eller MP i Tyresö. Väljarna röstar ju efter partiernas vallöften och dessa tycker jag man bör stå för. Jag tror bara att det här skapar ett större politikerförakt, säger hon.
Följer ideologin
Raymond Moubé (C) menar att har man bara lite insyn i svensk politik förstår man att det är en grundregel att C inte samarbetar med SD.
– Om det är en partiledare som gjort det väldigt tydligt så var det vår Annie Lööf. Och tittar man på andra kommuner i Sverige har SD och C bara inlett ett samarbete i fem av 290 kommuner. Det är så tydligt att vi följer vår ideologi, säger Raymond Moubé (C) och fortsätter:
– Precis efter valet uttryckte jag att om det skulle bli samarbete med SD skulle jag avgå. Jag hade ingen plan att ta över någonting utan det är medlemmarna som bestämmer. Nu hade jag majoriteten av centerpartisterna bakom mig.
Anki Svensson är besviken över C:s besked och påpekar att partiet inför valet sa att de inte ville samarbeta med S eller MP.
Pekka Pääkkö
”Är inte bittra”
Under förhandlingarna hade Centern två förhandlare som representerade partiet. En av dem var dåvarande gruppledare Ulrica Riis Pedersen.
– Det är våra förhandlare som har uppgiften att förmedla vad medlemmarna fattat för beslut. Att Anki Svensson inte fått höra vårt budskap har jag ingen kommentar på, men är man en så pass erfaren politiker borde man inte ta för givet att vi plötsligt skulle inleda ett samarbete med SD.
Oppositionsrådet Anki Svensson (M) meddelar att hon ser positivt på framtiden.
– Vi är moderater och vi kommer att fortsätta infria de löften vi har ingivit våra väljare. Vi är inte bittra för det här utan jobbar på som vanligt, för att nå ännu fler väljare till nästa val, säger hon.
FRÅGAN: Hur ser du på Tyresöpolitikernas prioriteringar sedan valet?
Rolf Sjölund, 77, Bollmora: ”Jag tycker inte det är fel att rösta emot sitt eget parti utan det ska man göra om man känner för det. Sen det här med att de inte kan bestämma sig är väl lite obegåvat, de är ju alla proffs och borde klara av att bilda ett styre. Men det är väl typiskt politiker att hålla på fram och tillbaka. Jag går efter partiernas ideologi och har alltid hållit mig på en viss plats.”
Pekka Pääkkö
Jane Roos, 80, Tyresö centrum: ”Jag tycker att alla har rätt att ha sin åsikt. Nu skäller de bara på varandra i stället för att samarbeta. Det finns ingen stabilitet och ingen trygghet i vårt styre. Jag går efter ideologin när jag röstar, det sitter i ryggmärgen och har alltid varit samma parti för mig.”
Pekka Pääkkö
Eva Morud Viklund, 61, Bollmora: ”Mitt förtroende för våra politiker är i nuläget inte högt. Jag tycker inte man får gå emot sitt parti på det sättet, man ska stå för sin partilinje. Själv röstade jag olika i valen, i kommunvalet gick jag mestadels på vilka sakfrågor partierna driver i kommunen. Förhoppningsvis funkar det nya styret bra och de kan ägna sig åt viktigare saker framöver. Jag vill se mer samarbete och mindre maktkamp.”
Pekka Pääkkö
Börje Johansson, 81, Lindalen: ”De verkar ha svårt att bestämma sig när de hoppar hit och dit på det här sättet. Jag tycker det vore bäst om de samarbetade allihop. Politikerna ska gå efter partipiskan och följa vad partiet står för. Jag röstar på samma parti i alla valen och går efter ideologin.”
Pekka Pääkkö