Ett ledamotsinitiativ som landande på kommunstyrelsens bord berör lustgas. Initiativet är signerat Miljöpartiets gruppledare Sara Ridderstedt. Ärendet väntas hanteras på kommunstyrelsens möte den 27 november.
Ridderstedt föreslår att kommunen i sina lokala ordningsföreskrifter inför "ett förbud mot användandet av lustgas i berusningssyfte, i offentlig miljö och på våra förskole- och skolområden."
Bakgrunden är det samhällsproblem som finns på många håll där ungdomar använder lustgas i berusningssyfte.
Miljöpartiet lyfter att det finns statistik som visar att Giftinformationscentralen får många frågor om lustgas. Här har antalet frågor gått från 47 samtal 2020 till 841 samtal hittills under 2024.
Lagförslag på gång
Lustgasen är inte narkotikaklassad i Sverige. Den används framförallt av sjukvården för att lindra smärta. Den föregående regeringen tillsatte en nationell utredning som presenterades av regeringen Kristersson i våras.
Just nu arbetas det på ett lagförslag för att försöka begränsa användningen på olika sätt. Bland annat genom att förbjuda försäljning i berusningssyfte och göra det olagligt för minderåriga att köpa lustgas.
Den här lagen föreslås att träda i kraft först i januari 2026. MP menar att det kan vara av värde att i likhet med flera andra kommuner agera i frågan innan dess.
Vallentuna och Nacka redan där
Under våren införde Vallentuna ett brukningsförbud av lustgas på offentliga platser och förskole- och skolområden. Även Nacka införde i september ett förbud på skolgårdar och centrala platser.
Sigtuna valde också att införa ett förbud under våren 2024. Mitt i Sigtuna utvärderade i september hur sommaren blev utifrån förbudet, märktes det någon skillnad?
Därför bör Upplands-Bro satsa
Miljöpartiet i Upplands-Bro argumenterar att ett eventuellt förbud via den lokala ordningsstadgan skulle resultera i att det blir "förbjudet att bruka, inneha eller överlåta berusningsmedel på allmänna platser. Ett kommunalt förbud sänder också signaler till barn och unga att lustgas, även om det inte är narkotikaklassat, inte är bra för hälsan och kan vara oerhört skadligt".
– Miljöpartiet vill genom ledamotsinitiativet ge polisen verktyg att agera lokalt vid lustgasanvändning i berusningssyfte. Förutom farliga konsekvenser för ungas hälsa som nerv- och köldskador, bidrar lustgastuberna också till ökad nedskräpning och är svåra att sortera, säger Sara Ridderstedt (MP).
Kommunstyrelsens möte äger rum onsdagen den 27 november.
Normal turgång är att ledamotsinitiativ går till tjänstemännen för beredning, för att därefter komma åter till politiken för beslut.
Nacka förbjuder lustgas på skolgårdar och centrum
Nacka kommun förbjuder lustgas i berusningssyfte på skolgårdar, förskolegårdar, lekplatser och flera centrala platser.
En statlig utredning har föreslagit att endast personer över 18 år ska få köpa lustgas. I väntan på ett eventuellt förbud för ungdomar att använda lustgas har bland andra Bollnäs, Nynäshamn, Sigtuna och Staffanstorp förbjudit lustgas i berusningssyfte på flera offentliga platser i respektive kommun.
Nu gör alltså Nacka kommun samma sak. På måndagen beslutade kommunfullmäktige att förbjuda lustgas i berusningssyfte på skolgårdar, förskolegårdar, lekplatser och flera centrala platser: Centrala parken i Orminge, Fisksätra, Tippens centrum och Nacka centrum.
– Förbudet är ett bra första steg att ta för att trygga Nacka innan regeringens utredning om att inte tillåta försäljning av lustgas till personer under 18 år leder till lagstiftning. Förhoppningsvis bidrar detta till att unga Nackabor förstår att användningen är förknippat med fara och andra problem, säger kommunalrådet Peter Zethraeus (M), ordförande i natur- och trafiknämnden till kommunens hemsida.
”Användningen kan leda till ordningsstörningar”, säger Peter Zethraeus (M), kommunalråd och ordförande i natur- och trafiknämnden i Nacka kommun.
Liza Simonsson
”Stora hälsofaror”
Han ser ungdomars användning av lustgas som ett växande problem.
– Användning av lustgas i berusningssyfte har blivit allt vanligare bland unga och användningen innebär stora hälsofaror, speciellt i kombination med alkohol. Användningen kan också leda till ordningsstörningar, säger Peter Zethraeus (M).
Beslutet är en ändring av Nackas lokala ordningsföreskrifter och gäller från att protokollet från måndagens kommunfullmäktige är justerat.
Här förbjuder Nacka lustgas
Förskole- och skolgårdar
Lekplatser på offentlig plats
Centrala parken i Orminge, inom området som avgränsas av Ormingeringen, Skarpövägen och Mensättravägen.
Fisksätra, inom området som avgränsas av Fidravägen och Fisksätravägen.
Tippens centrum, inom området som avgränsas av Solsidevägen, Stockholmsvägen och Saltsjöbanan.
Nacka centrum, inom området som avgränsas av Granitvägen (Stadshusområdet), Griffelvägen, Vikdalsvägen, Skvaltans väg och Värmdövägen
Källa: Nacka kommun.
Nacka går före lagen – förbjuder lustgas
Efter lustgasförbudet – så blev det
Sedan Sigtuna kommun förbjöd användande av lustgas i berusningssyfte tycker sig polisen se att färre ungdomar nu använder det på offentliga platser.
Under våren införde Sigtuna kommun ett förbud mot att använda lustgas i berusningssyfte. Något som Mitt i har rapporterat om tidigare.
De lokala ordningsföreskrifterna reviderades och användning av gasen på offentliga platser förbjöds. Kommunen menar att ett förbud ger polisen möjlighet att ingripa och agera för att skydda barn och unga vuxna.
Hur har då lustgasanvändandet i Sigtuna sett ut under sommaren?
– Det är svårt att säga, jag tycker själv att jag sett färre tomma tuber som ligger och skräpar. Enligt de kollegor jag har pratat med har användandet minskat kring Valsta centrum och Märsta centrum, men om det beror på att inhalering av lustgas nu strider mot lokala ordningsföreskrifter är svårt att säga, säger John Norberg som är kommunpolis i Sigtuna kommun.
John Norberg är kommunpolis i Sigtuna kommun.
Polisen
Det finns ingen statistik kopplat till lustgas då det inte leder till något ärende hos polisen på samma sätt som med alkohol. Det stannar ofta vid ett avvisande vilket inte resulterar i ett ärende i form av polisanmälan. Men polisen tycker sig se en minskande trend i Sigtuna.
– Det verkar så! Jag hoppas att ungdomarna har insett hur farligt det är att inhalera lustgas och att det tillsammans med införandet av det lokala förbudet fått ner användandet märkbart, säger John Norberg.
Den stora skillnaden med förbudet är att både polisen och även ordningsvakter kan ingripa mot de som inhalerar lustgas. Ett sådant ingripande kan vara att personen avvisas, alltså ombeds lämna platsen.
– Polisen har möjlighet att, när det gäller personer under 18 år som berusar sig, med till exempel lustgas, att köra hem barnet till dess vårdnadshavare. Ett bättre alternativ till att enbart avvisa från platsen.
Jag hoppas att ungdomarna har insett hur farligt det är att inhalera lustgas
Lustgasanvändningen verkar på väg nedåt enligt polisen.
Malin Lövkvist