Bakom byggstängslet fortsätter Hemsö bygget av nya Ektorps skola som ska vara klar nästa höst.
Sannolikt blir den bara halvfull. Precis som nya Stavsborgsskolan som Hemsö och kommunen invigde tillsammans förra hösten. Båda skolorna kommer att tillhöra kommunens dyraste lokaler med årshyror på 29 miljoner kronor respektive 21,3 miljoner kronor. Kontrakten sträcker sig över 25 år, vilket innebär att skolorna kommer att kosta Nacka över 1,2 miljarder kronor, utan hyreshöjningar inräknade.
Samtidigt beslutade kommunen i september att stänga Skuru skola för att 1 700 skolplatser står tomma på östra Sicklalön. Men kommunen måste fortsätta betala hyra på omkring 20 miljoner kronor till Rikshem till 2034.
Tre tomma Globen
Mitt i har tidigare i år avslöjat att kommunen har tomma lokaler motsvarande golvytan i tre Globen som står tomma och kostar 20 miljoner kronor om året.
Nya Ektorps skola kommer att ha plats för 800 barn. Även om alla elever som nu går på Skuru skola och evakuerade Ektorpselever söker sig dit, blir skolan bara halvfull.
En orsak till Nackas problem med tomma lokaler är att tidigare befolkningsprognoser räknade med 140 000 invånare år 2030 – nu visar siffrorna endast 120 000.
Stavsborgsskolan invigdes officiellt i september förra året. Skolan med plats för 1200 barn har bara 590 elever.
Johan Kristensen
Varnade 2020
Kommunalrådet Mats Gerdau (M) har tidigare betonat att alla partier 2021 var överens om att bygga nya Ektorps skola.
– För fyra, fem år sedan var det rätt beslut. Sedan har verkligheten förändrats. Men vi vill inte heller stå i en situation där det finns massor av barn men inga skolor.
Men redan i november 2020 varnade Nackas skolchef Einar Fransson och skolsamordnaren Helena Ekwall kommunstyrelsen för att skollokalerna behövde ses över.
”Lokaler som inte nyttjas behöver sägas upp för att maximera användandet”, skrev de i budgetplanen för 2021-2023.
Trots det beslutade alltså kommunfullmäktige i juni 2021 att ge Hemsö i uppdrag att bygga nya Ektorps skola.
Tvingande avtal
Allt grundar sig i kommunens affär med Hemsö 2016. Kommunen sålde 15 fastigheter: tio förskolor, tre skolor, två boenden och en ishall för 612 miljoner kronor.
Två år tidigare sålde kommunen 39 samhällsfastigheter till Rikshem för 1,8 miljarder. Mitt i kunde i november förra året avslöja att kommunen hyr tillbaka 28 fastigheter för mer pengar än vad affären gav.
Nu visar sig även affären med Hemsö bli en kostsam affär. Kommunen hyr tillbaka tre skolor, fyra förskolor, ett HVB-hem, ett äldreboende och en ishall. Innan hyreshöjning 2025 är inräknad står det klart att totalhyran är 72,6 miljoner kronor nästa år.
Dessutom tog Hemsö över hyresgäster från kommunen: sex förskolor, tre parkeringsplatser och en bostad, som 2016 gav totalt 7,6 miljoner i årsintäkter.
Hemsö fick också byggrätter för äldreboende och förskola i nya Älta centrum och möjlighet att bygga centrum, kontor och utbildningslokaler intill stadshuset. Dessutom skulle Hemsö få göra omfattande ombyggnader eller nybyggen på Stavsborgsskolan, Ektorps skola och Sågtorpsskolan åt kommunen. Om avtalet inte hölls väntade 4–5 miljoner kronor i vite för Nacka kommun.
Mats Gerdau betonar dock att både Ektorps skola och Stavsborgsskolan var i dåligt skick och att något behövde göras åt lokalerna.
– Sedan kan vi i efterhand fundera över om vi byggde för stor skola eller inte. Storleken var ju inte reglerad i avtalen med Hemsö.
Vad gör ni med skollokalerna som står tomma?
– Vi ser över vilka andra verksamheter vi kan ha i lokalerna och eventuellt gör oss av med lokaler som står tomma.
I Stavsborgsskolan betalar kommunen över 11 miljoner kronor om året för lokaler som står tomma. Mycket tyder på att siffran kommer bli liknande när nya Ektorps skola invigs nästa höst.
Kommunens revisorer lät revisorer på EY granska affärerna med Rikshem och Hemsö. I Rikshemsaffären jämförde kommunen aldrig hur mycket det kostade att hyra tillbaka lokalerna jämfört med att behålla dem. I Hemsöaffären gjordes en jämförelse som aldrig följdes upp.
”Det finns en risk då en kommun säljer fastigheter och återhyr dessa att affären i ett längre perspektiv kan ha en bristande lönsamhet. En privat ägare har sannolikt krav på en högre avkastning än kommunen och förmodligen något sämre lånevillkor”, skriver EY.
Oppositionsrådet Johanna Kvist (S) är uppgiven.
– Vi var överens om att bygga nya Ektorps skola. Men vi har varit emot försäljningarna av samhällsfastigheter till både Rikshem och Hemsö. Det är inte en bra affär att sälja och hyra tillbaka dyrt. Det var en usel affär som belastar vår ekonomi och kommer att göra det en lång tid framöver, säger hon.