Nils Simonsson flyttade till en villa i Birka i augusti 1998. Han är ordförande i Saltsjö-Järla villaägareförening och arrangerade föreningens 100-årsjubileum 2009, stoppade Nacka kommuns planer på motorvägspåfart och förskola i området. Men sedan 2016 vilar föreningen. Han och ytterligare ett 20-tal villaägare vill sälja sina tomter för byggandet av flerfamiljshus intill Järlas kommande tunnelbanestation.
– Tunnelbanan flyttar du inte på samma sätt som en förskola – den blir av. Jag tycker att det är sorgligt att förstöra villaområdet. Jag hoppas de kan spara vårt hus och använda som daghem, konditori eller något fik, säger han.
Nils Simonsson har bott i Birka sedan 1998 och kämpat mot motorvägspåfarter och förskolor i området. Nu är han beredd att sälja sin villa för bygge av flerfamiljshus.
Privat
”Vi är i limbo”
En familj hade renoverat sitt hus när de fick besked att Järlas tunnelbanestation skulle ligga ett 50-tal meter från deras villa.
– Vi är i limbo. Vi hade mått bra av att flytta men under byggtiden minskar värdet på vårt hus. Det släpper ju inte förrän tunnelbanan är klar 2030. Det har varit pest eller kolera. Gud vad vi har genomlidit sprängningar och borrningar. Det har skallrat i glasen. Det värsta har varit stomljuden – BZZZZZZZ – när du tar ditt morgonkaffe klockan sju på morgonen.
Familjen har gått med på att sälja. Men jublar inte.
– Vi vill bort från den här byggropen. Vi får ett bra kontrakt. Men villkoret är ju att detaljplanen går igenom. Vi kanske är för gamla för att slå klackarna i taket när det är klart.
En svag doft av äpple sprider sig från en korg i hallen. Casper och Birgitta Flyg bor i bostadsrättsföreningen Villa Birka sedan 1980. För dem är det tredje gången en byggherre vill bygga flerfamiljshus i villaområdet.
– Vi var med från början och ville att de skulle stycka av en tomt här nere. Men nu orkar vi inte mer, säger Birgitta Flyg.
Casper Flyg, 73, och Birgitta Flyg, 72, var positiva till byggplanerna i Birka men vill inte längre att deras förenings tomt styckas av. ”Nu orkar vi inte mer”, säger Birgitta Flyg.
Johan Kristensen
”Försöker förstå platsen”
Kommunens skrev i sitt start-PM 2019 att man vill bygga 1 200 lägenheter i området med omkring 30 villor. Fastighetsbolagen RO Properties och Nrep har nu skrivit kontrakt med ett 20-tal villaägare. De är tredje byggherren som ska försöka göra verklighet av byggplanerna.
– Det som talar för att vi lyckas är att vi försöker förstå både platsen och människorna, säger Peter Kuylenstierna, medgrundare av RO Properties.
Även familjer som är emot byggplanerna inser att de kan få ge sig.
– Blir bygget av vill inte vi stå med byxorna nere. I en situation där det börjar byggas runtomkring har vi en villa mitt i – vad då? Då kommer vi också att ha ett avtal där vi har möjlighet att flytta härifrån. Men det är i så fall något vi känner oss tvingade in i.
Exakt hur avtalet mellan fastighetsbolagen och villaägarna ser ut vill ingen berätta. Tidigare har det talats om att de som säljer sina villor kan få uppåt två, tre gånger bättre betalt än marknadspris. Men det finns familjer som föredrar att bevara området.
– Vi har betalat bra för vårt hus och känner en osäkerhet kring vad vi får för pengarna. Vi måste hitta ett nytt hus – ett likvärdigt hus. Här har du har 200 meter till skola, simhall, idrottshall, ishall – allt finns inom gångavstånd, säger en villaägare som inte ser någon framtid för villaområdet när tunnelbanan står klar 2030.
– Ska vi vara 30 småpåvar som sitter här med våra fruktträdgårdar när det finns 30 000 andra som vill bo nära tunnelbanan. Är det rimligt?
”Ska vi vara 30 småpåvar som sitter här med våra fruktträdgårdar när det finns 30 000 andra som vill bo nära tunnelbanan. Är det rimligt?”, säger en villaägare.
Johan Kristensen
”Allvarlig påverkan”
Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott beslutade den 8 oktober att gå vidare med byggplanerna i Birka.
Kommunalrådet Mats Gerdau (M) betonar att det inte är spikat hur många eller hur höga hus det blir.
– Nu ska man ta fram ett planprogram för att se helheten med bostäder, grönområden, Birkavägens status som lokalgata eller bussgata och behov av förskolor.
Socialdemokraterna är på samma linje som Alliansen men Nackalistans oppositionsråd Mikael Carlsson anser att bygget hotar att förstöra Birkas särpräglade karaktär.
– Projektet innebär en allvarlig påverkan på både natur- och kulturmiljöer, särskilt i relation till områdets topografi och de värdefulla kulturhistoriska byggnaderna som riskerar att påverkas negativt.
Den 28 oktober beslutar kommunstyrelsen om byggplanerna i Birka ska fortsätta.