Kjik-kjik-kjik, kvider en större hackspett, ett elskåp väser och en trimmer ryter. En motorbåt puttrar förbi och vågskvalpet får båtmasterna vid bryggan att skramla metalliskt.
Nålen är fastspettad i kartan vi håller i ena handen, med telefonens vägvisare i den andra snavar vi över grästuvor fram till Nackas geografiska hjärta – kommunens mittpunkt.
Nackas mittpunkt förtjänar så klart en Mitt i-prick. Hittar du hit? Ta en selfie och mejla johan.kristensen@mitti.se eller dela i sociala medier och tagga #mittinacka
Pekka Pääkkö
”Vad gör ni då?”
Här dansar buskar med röda nypon i och blå mahoniabär i vinden framför grå betong – ett radhusgarage!
Vi är inte de första att skriva historia här. På udden ska riksföreståndaren Sten Sture den yngres soldater ha jagat iväg danskarna 1518. Knappt 400 år senare inspirerade platsen kanske August Strindberg till rader som ”glömska av stora synder och stora sorger det ger endast havet, och absint!”, åtminstone ska han ha bott i Gamla prästgården på andra sidan gatan ett tag. Och Olle Nyman hade sin ateljé där.
I rabatten framför garaget pressar vi ner ett fiskespö krönt med den röda Mitt i–pricken på toppen för att markera platsen.
– Hej! Vad gör ni då?
Johan Karlberg, 75, kommer ut från sitt radhus för att köra ut soptunnan med matavfall till vägkanten.
Han är den Nackabo som bor närmast mittpunkten.
– Nackas mittpunkt? Här?
Vi förklarar att vi har använt samma metod som Lantmäteriet gjorde när man utsåg Hogdalsbygden i Hälsingland är Sveriges mittpunkt.
”Det är ju så otroligt fint här”, säger Lars Hansson som promenerar förbi Nackas mittpunkt med hunden Leo varje dag.
Pekka Pääkkö
Krigsplacerad i mittpunkten
Vi drog en rak linje från den nordligaste spetsen till den sydligaste. Från mitten av den linjen drog vi sedan en linje från gränsen i öst till den i väst. Mitten av den senare linjen är den geografiska mittpunkten.
Johan Karlberg veckar pannan. Han köper inte rakt av Lantmäteriets metod eller Hogdalsbygden som Sveriges mittpunkt.
– Jag var krigsplacerad i Sveriges mittpunkt: Flataklocken. Bombförråden låg där i trakten. Jag gjorde tre eller fyra möten. Det är 30-35 år sedan.
”Det här är en bra mittpunkt. Det är ju fint med vattnet och många fina hus här”, säger Lena Berglind som ofta passerar med sonens hundar Sigge och Milla.
Pekka Pääkkö
Hur var det?
– Haha. Som repmöten brukar vara. Och det här är alltså mitt i Nacka. Det visste jag inte. Men jag tycker att det ser lite otroligt ut.
Flataklockan utsågs av Kungliga tekniska högskolan, KTH, till Sveriges mittpunkt 1947. Ingenjörerna balanserade en styv pappkarta på en nålspets som hittade sin jämviktspunkt på berget i Medelpad.
Olika mittpunkter
Under inte helt vetenskapliga former försökte Mitt i utföra en liknande balansakt med Nackas geografi. Med den metoden hamnade mittpunkten i stället i Boo.
Men tillbaka till den av Lantmäteriet rekommenderade metoden och radhusgaraget i Duvnäs. Lena Berglind, 68, promenerar förbi med sonens hundar Sigge och Milla.
– När jag hälsar på går jag här med hundarna.
Kartong, karta, lim, linjal och nål behövdes för att hitta och markera Nackas mittpunkt.
Pekka Pääkkö
Då passerar du ofta Nackas mittpunkt?
– Ja, det gör jag tydligen, haha. Det känns bra! Det här är en bra mittpunkt. Det är ju fint med vattnet och många fina hus här.
Johan Karlberg har aldrig sett någon markera Nackas mittpunkt tidigare.
– Jag tror inte att många vet om att det här är mittpunkten. Sveriges mittpunkt är väl mer intressant?
”Otroligt fint här”
Även om Sverige inte krigar mot danskarna om Nackas mittpunkt längre så spirar kamplystnaden här fortfarande. Men nu har kanoner och krut bytts mot pennor och bläck. Och striderna handlar snarare om att bevara skolan i Saltängen och stoppa stenkrossen i Gungviken.
– Det är bara hoppas att det inte blir en stenkross här. Det är det vi kämpar mot nu, säger Lars Hansson, 77.
Även han promenerar dagligen med sin hund, 2-åriga Leo, förbi Nackas mittpunkt. Han har bott här i 38 år och aldrig tvekat.
– Mittpunkten i Nacka? Det är ju Saltsjö-Duvnäs, det är ju här jag bor.