När de nya ägarna tog över i Solvik på Nämdö var planen att skapa en modern mötesplats med champagnebar och bistro, bageri och pizzeria, konferens och glamping. De senaste åren har hela hamnen byggts om för detta, inklusive en nyrenoverad matbutik och sjömack.
Men allt gick inte som planerat. Nya Guns Livsmedel AB, som skulle driva all verksamhet i Solvik, har inte fått det att gå runt. Nu kämpar de för att inte gå i konkurs och kunna hålla öppet när sommarsäsongen drar i gång igen om några månader.
Mataffären i Solvik har byggts ut och byggts om och döpts om till Tempo.
Eva Tonström
Sjömacken i Solvik är normalt sett öppen året runt men har nu varit stängd sedan i höstas.
Eva Tonström
I november förra året beslutades om en företagsrekonstruktion, som pågår just nu.
En av ägarna till Guns Livsmedel AB, Agneta Ekstrand, vill inte kommentera det som har hänt utan väljer att titta framåt i stället.
– Nu vill vi planera framåt och försöka få fortsatt livskraft i företaget. Vi hoppas och tror att vi ska klara det. Sommarsäsongen brukar dra i gång runt påsk, med högsäsong juni till augusti. Då planerar vi att ha allt i gång igen, säger hon.
Framtiden fortfarande oklar
Men det återstår några hinder att passera innan de har grönt ljus, enligt Michael Knutsson på Ackordcentralen Stockholm AB som håller i rekonstruktionen.
Den här veckan lämnas en ansökan in om att förlänga tiden för rekonstruktionen med ytterligare tre månader. Det behövs för att bli klar med allt, menar han.
– Det finns en tilltänkt finansiär som kan gå in och stötta bolaget, dels för att kunna erbjuda fordringsägare ett ackord, alltså en del av det som företaget är skyldiga dem, dels för att vara med och finansiera den fortsatta verksamheten, säger han.
Nya restaurangen och champagnebaren har sittplatser utomhus på taket.
Eva Tonström
Om tingsrätten säger nej till en förlängning faller deras plan och då är framtiden mer osäker för Guns Livsmedel AB, enligt Michael Knutsson.
– Om de får göra klart rekonstruktionen och får in den här finansiären, då har de goda utsikter att komma på rätt köl.
Mataffären och restaurangen håller öppet några dagar i veckan just nu, men sjömacken är stängd sedan i höstas.
Dyra lägenheter med havsutsikt
De ekonomiska problemen ska ha uppstått av lågkonjunktur och dåligt väder sommaren 2023, och att företaget samtidigt drabbades av ett misstänkt bedrägeri.
Några av de nybyggda lägenhetshusen, sett från vägen mot Solvik.
Eva Tonström
Samtidigt som Solvik byggdes ut med fler verksamheter, byggdes också 16 nya lägenheter med havsutsikt. Alla såldes och priset låg på cirka fyra miljoner kronor för cirka 50 kvadrat, vilket motsvarar runt 80 000 kronor per kvadratmeter.
Det är nästan dubbelt så mycket som snittpriset på bostadsrätter i övriga Värmdö, men bara en tredjedel av priset jämfört med de nya lägenheterna på Sandhamn. Där såldes den dyraste lyan för 227 000 kronor per kvadratmeter. Någon enstaka lägenhet bebos året runt, resten används som fritidsbostäder.
De nya lägenheterna sitter ihop i ett flerbostadshus och fyra parhus.
Eva Tonström
I marknadsföringen av Solvik nämns planer på att bygga ut området ytterligare med en ”lobster shack” (hummerrestaurang), gelateria, beach club med egen strand, båtpool och ett boutique-hotell.
Mäklaren Robert Nordstrand är den som sålde alla lägenheter.
– Det är tufft att driva verksamhet i skärgården, säsongen är kort. Alla inblandade i Solvik har verkligen jobbat hårt för att kunna driva det här året runt. De har lagt ner mycket tid och pengar och har gjort något bra för Nämdö och skärgården, så jag hoppas verkligen att de lyckas, säger han.
"För fancy"
Tanken är att Guns Livsmedel AB ska hjälpa till med uthyrning av de nya lägenheterna.
– Vi befinner i oss rekonstruktion och dialog pågår med de bostadsrättsinnehavare som är intresserade av att hyra ut sina lägenheter, säger Agneta Ekstrand.
Nämdöbor som Mitt i Värmdö pratat med säger att de välkomnar satsningen men att de som tog över driften av Solvik satte ribban för högt.
– De har inte varit tillräckligt lyhörda för vad folk vill ha. Champagnebar? Bara att kalla något för det gör att det blir fel koncept, för fancy helt enkelt, säger en person.
"De nya bostadshusen är en förutsättning för att kunna fortsätta erbjuda service och driva verksamhet på ön, och få skärgården att leva året runt." sade entreprenören Olle Nordberg, vars bolag Marna AB har byggt de nya lägenheterna på Nämdö, till Mitt i Värmdö i en artikel 2022.
Marna Förvaltning AB
Olle Nordberg på Marna AB, som äger mark och byggnader i Solvik, beklagar situationen som uppstått, men är ändå hoppfull.
– Vårt jobb är att hitta de bästa hyresgästerna för våra lokaler, Nämdö är inget undantag. Om inte nuvarande hyresgäst finner en hållbar väg framåt får man hitta andra. Med alla nya lägenheter med upp till 50 bäddar för konferenser, bröllop, dop med mera, sjunkande räntor, svag valuta som leder till fler som hemestrar, lägre drivmedelspriser så är ju utsikterna för en hållbar åretrunt-business bättre än på mycket länge för verksamheterna på Solvik, säger han.
Ett gäng Nämdöbor tar en öl i baren. Under lågsäsong är baren öppen samma dagar som mataffären, och när restaurangen är öppen.
Eva Tonström
Solnedgång i januari, sett inifrån restaurangen.
Eva Tonström
Flerbostadshus får byggas på Nämdö
Kommunen har gett ok att bygga fyra parhus och ett flerbostadshus på Nämdö. Bakom ansökan står företaget som i dag driver öns mataffär och gästhamn.
Ett flerbostadshus i tre våningar, med åtta lägenheter, och fyra parhus i ett och ett halvt plan, med åtta lägenheter, det är vad som ska byggas på Nämdö.
Husen ska ligga i Solvik, nära restaurangen och matbutiken. Där finns också en gästhamn, sjömack och brygga för Waxholmsbåtarna.
Planen är att sälja lägenheterna som bostadsrätter för fritidsboende, med möjlighet att hyra ut till gäster till restaurangen och andra besökare. De kan också användas som permanentboende.
Levande ö året runt
Bakom ansökan står Olle Nordberg och hans företag Marna Förvaltning AB, som driver verksamheterna i Solvik. Han köpte marken och den service som fanns på platsen 2017 och har sedan dess utvecklat området.
– Nytt i sommar blir vårt bageri, som vi har byggt, och pizzerian, säger han.
De nya bostadshusen är en förutsättning för att kunna fortsätta erbjuda service och driva verksamhet på ön, och få skärgården att leva året runt, enligt Olle Nordberg. En av utmaningarna idag är just att det saknas tillfälligt boende för de som vill åka ut i skärgården under vinterhalvåret, menar han.
– Under juni till augusti kan man livnära sig på nästan vad som helst i skärgården, men övriga månader på året går man med förlust. Det är en åldrande befolkning på öarna och inte många unga som flyttar ut.
– Visionen på sikt är att kunna ordna större konferenser här på Nämdö och olika evenemang under lågsäsong, men då krävs att man kan erbjuda tillräckligt med sängplatser, tillägger han.
Hans företag kommer därför erbjuda sig att sköta och hyra ut de nya lägenheterna när ägarna inte är där, om de vill.
I linje med översiktsplanen
Synpunkter som kommit in från grannar är bland annat att bygget kommer att förändra områdets karaktär och inte smälta in, oro över hur närliggande brunnar ska påverkas och ökad trafik på småvägarna i anslutning till bygget.
– Det ligger redan ett hus där med samma höjd som det vi vill bygga, så det blir ingen skillnad så sett, vi ersätter det huset med ett nytt. Arkitekturen kommer att vara i linje med övrig bebyggelse på ön.
Kommunen motiverar bygget med att Nämdö är en av Värmdös kärnöar som man vill utveckla och att den aktuella fastigheten ligger vid en av öns viktigaste angöringspunkter, med annan service runt omkring.
Värmdös kommunantikvarie ser heller inga problem med bygget, eftersom det är i linje med kommunens översiktsplan, så länge husen byggs i en stil som smälter in i miljön.
Det här ska byggas
Vad: Fyra parhus med åtta lägenheter och ett flerbostadshus med åtta lägenheter. Det senare byggs i souterräng.
Var: Solvik, Nämdö.
När: Byggstart planerad till hösten 2022, inflyttning våren 2023.
Befintliga byggnader på tomten rivs och vatten till de nya bostäderna tas från en avsaltningsanläggning som ska byggas. Bostäderna får också en gemensam avloppsanläggning som slamtöms via båt och man anlägger solceller på taken.
Fastigheten ligger inom riksintresse för kulturmiljövård, naturvård och friluftsliv. Bygget bedöms dock stämma överens med kommunens översiktsplan.