Över 10 000 konkurser skedde i Sverige förra året, vilket är det högsta antalet på flera decennier. Och Huddinge är inget undantag. I fjol gick 98 bolag med säte i kommunen i konkurs och 221 anställda i kommunen drabbades, visar statistik från UC som nyhetsbyrån Newsworthy gått igenom.
I Stockholms län är det företag inom byggbranschen som är hårdast drabbade av konkurser och även i Huddinge är det många av dessa företag som finns på listan över konkursbolag.
– Vi har sett att konkurser drabbar allt fler företag i byggbranschen och det får konsekvenser för mindre företag också. Huddinge har många företag inom byggsektorn som är underleverantörer till större byggföretag och de drabbas också, säger Karolina Krön, näringslivsstrateg på kommunen.
Huddinge har framför allt företag med färre än 50 anställda.
– Till 95 procent har vi mindre företag och våra stora branscher är bygg och handel. Det ekonomiska läget drabbar de branscherna särskilt hårt, säger Karolina Krön.
Hur arbetar ni med det här från kommunens sida?
Huddinge har många företag inom byggsektorn som är underleverantörer.
– Vi för en dialog med företag kontinuerligt och vi har våra nätverk och plattformar där vi samlar företag. Men det ekonomiska läget är svårt att påverka.
Ser ljusare ut 2025
Byggbranschen var tillsammans med detaljhandeln, konsulter och restaurang- och hotell extra drabbade av konkurser nationellt under 2024, enligt Carl Bergkvist, chefekonom vid Stockholms handelskammare.
– I byggbranschen har det varit väldigt tufft. Det har till exempel varit svårt att finansiera byggen när räntorna har varit höga och det har påverkat byggstarter. Men det ser ut att vända.
Carl Bergkvist nämner följder av pandemin och lågkonjunkturen som utmaningar som bidragit till konkurstoppen 2024. Han tror på återhämtning med färre konkurser 2025 även om det kommer vara skakigt en tid.
– Räntorna har gått ner och inflationstakten har sjunkit. Vi ser ljus i tunneln under 2025. Allt detta innebär att hushållen har mer pengar kvar i plånboken och då tenderar att köpa lite mer. Det innebär att det ekonomiska stämningsläget blir mer positivt också för företagen.