Den populära nattfotbollen i Järva har genom åren engagerat hundratals ungdomar och tränare varje vecka. Konceptet har varit att unga spontant kunnat spela ledarledd fotboll vissa kvällar i veckan.
I början av året tog stadsdelsförvaltningen tillfälligt över verksamheten från AIF Kista, och sedan dess har den legat lite på is. Man har enbart haft sporadiska träningar i väntan på beslut om framtiden.
Det hela har samtidigt varit en het fråga inom stadsdelen – vem ska driva nattfotbollen, ska den ens finnas kvar, och i så fall var?
Nu har stadsdelsförvaltningen och idrottsförvaltningen hittat en lösning, och från och med i fredags driver man tillsammans med lokala föreningar konceptet spontanfotboll på fyra platser i området: Ärvingehallen, Tensta sim- och idrottshall, Rinkebyhallen och Spånga fotbollshall.
– Nattfotbollen fyllde en jätteviktig funktion i Järva, och spontanfotbollen genomförs på ett liknande sätt, men än mer strukturerat. Vi är jätteglada för det här, inom Fokus Järva är det uttalat att Järva ska leva och vara en plats som kryllar av aktiviteter och idrott, och spontanfotbollen går helt i linje med det, säger Johan Heinonen (S), tf ordförande i idrottsnämnden.
Johan Heinonen (S), tf ordförande i idrottsnämnden i Stockholms stad.
Peter Knutson
Polisutredning pågår
Det var i januari som stadsdelsförvaltningen tog över nattfotbollen från AIF Kista, som då drivit den i flera år och fått bidrag för det.
Anledningen var att föreningen granskats av idrottsförvaltningen och sedermera misstänkts för brott, då de inkommit med bristfälliga handlingar om hur de använt föreningsbidrag. Idrottsförvaltningen polisanmälde föreningen, och återkrävde dem på totalt 1,6 miljoner kronor, som man menade inte kunnat redovisats ordentligt.
– Det är en absurd anklagelse. Vi välkomnar en polisutredning så att allt kan läggas upp på bordet, vi har inget att dölja, sa Said Ali, ordförande i AIF Kista till Mitt i då.
Enligt Johan Heinonen pågår polisutredningen fortfarande.
– Och eftersom den är pågående kan jag inte kommentera frågan mer än så. Det jag kan säga är att jag är jätteglad att den nya spontanfotbollen kommit i gång ordentligt nu, det är viktigt för Järva, säger han.
Tensta sim- och idrottshall är en av platserna där spontanfotbollen kommer hållas.
Mitt i
Samarbetar
Stadsdelsförvaltningen har skrivit samverkansavtal med fyra lokala föreningar som ska driva spontanfotbollen på de olika platserna. Kista SC ansvarar för verksamheten i Ärvinge, Spånga IS för Spånga, Som United för Rinkeby och BK Bussenhus för Tensta.
– Sedan bidrar förvaltningarna till finansieringen av verksamheten. Stadsdelsförvaltningen kommer även arbeta med trygghetsfrågor och bland annat ha fältassistenter på plats vissa gånger, säger Johan Heinonen.
Fotbollen drar i gång kring åtta på fredag- och lördagskvällarna, sedan håller man på till elvatiden. Man riktar sig främst till unga upp till 20 år.
– Det här kommer pågå fram till mars nästa år, sedan gör vi en utvärdering. Men vi tycker att det är en väldigt bra verksamhet, och målet är så klart att det ska fortsätta på samma sätt tills vidare, säger Johan Heinonen.