Den 1 maj ska gruset vara borta från gatorna i innerstan. Där de stora maskiner inte kommer åt använder trafikkontorets entreprenörer bensindrivna lövblåsare, vilket i vanlig ordning väcker reaktioner.

"Ljudet går genom märg och ben och liksom gör ont i kroppen", skrev en Gärdetbo på Facebook.

I Facebookgruppen Vi som bor på Gärdet finns flera trådar om lövblåsarna. Många menar dock att det är ett nödvändigt ont.

"Skulle du som anställd vilja gå med kratta på dessa enorma ytor?Det är varken ergonomisk eller ekonomiskt", skriver en person.

En annan blir till och med på gott humör av oljudet.

"Lövblås denna tid innebär att dom har spolat gatorna och blåser bort all grus från vintern etc, finare vårtecken kan man inte få".

Mindre trafik på kvällar

Att de jobbar sent på kvällarna beror på att det är mindre trafik och människor i rörelse då, säger Malinda Flodman på trafikkontoret.

– Jag kan förstå att det är jobbigt när det låter, men det är under en kort tid och det är ett effektivt sätt att få bort gruset.

Bullerproblemet har dock en enkel lösning, menar Centerpartiet i Stockholm. I en skrivelse till trafiknämnden menar de att staden bör ställa krav på att lövblåsarna ska vara eldrivna.

Inte minst av hänsyn till den som använder maskinen, men även för minska störningarna för omgivningen.

– Från Centerpartiets sida menar vi att en levande stad måste få låta, men det är inte lövblåsar som ska hålla oss vakna på nätterna, säger Svante Linusson (C), ledamot i trafiknämnden.

Ta upp gruset tidigare

Han menar också att staden borde ta upp gruset tidigare på säsongen.

– I och med klimatförändringarna är det mycket varmare i mars nu än för 30 år sedan. Det finns ingen anledning att vänta till samma datum som man alltid gjort.

Genom att satsa mer på sopsaltning skulle man dessutom kunna minska mängden grus som läggs ut.

– Grus är inte så effektivt på cykelbanor. Och det sker fler olyckor på grund av gruset på våren än på isen på vintern.