Flera ringde polisen med klagomål på musiken som hördes in i hemmen. Två fester ägde rum rakt österut från Björkhagen enligt Stockholms stad. Den närmaste vid Klövertäppan drygt 1,3 kilometer österut från Markuskyrkan och mindre än en kilometer söder om Hästhagen i Nacka.

Vidare var det fest vid Söderbysjön, enligt polisen, och så en fjärde vid Lilla Flaten.

Den sistnämnda upplysningen kommer från Nenne Lyktberg som till vardags driver Jobulins barnbutik i Kärrtorp. Nenne berättar att hon har bra koll vad gäller så kallade "open air"-fester och har arbetat vid tillståndsgivna sådana på hyrd mark i Stockholmsområdet.

– Att det var fyra stycken samma natt är lite olyckligt. Arrangörerna kunde haft bättre dialog med varandra, säger Kärrtorpsbon som var hemma med barnen.

"Visa vanlig hänsyn"

I de lokala Facebookgrupperna för både Björkhagen, Kärrtorp och Bagarmossen har helgens tillställningar gett långa trådar med debatt. Flera skriver att de känt sig störda och inte kunnat sova. Andra menar att den här typen av inslag är något man får tåla i Stockholm.

Bagisbon Nadia Enoksson är en av flera som känt sig störd i helgen. Hon har barn och berättar att hon inte kunnat sova.

– Jag är inte ute efter någon, men tycker att man borde visa vanlig hänsyn. Folk får gärna fira livet, men i det här fallet sker det på andras bekostnad. Öronproppar hjälpte inte, men har funkat vid något annat tillfälle.

Polisen har inte varit på plats vid någon av tillställningarna enligt Anna Karlsson som är kommunpolis i Nacka.

– Det står bara "ej resurssatt", men jag kan inte svara på varför i detta fall. Men det här är något återkommande och jag förstår att det gäckar boende, säger hon och påpekar att det inte räcker med att någon enstaka person hör av sig.

Hon beskriver fenomenet som snårigt för polisen att hantera.

– Vi har väldigt dålig lagstiftning för att kunna stänga ner den här typen av fester.

I ett mejl till Mitt i skriver hon att festen måste bedömas som en "allvarlig störning av ordningen" för att kunna upplösas.

"I bedömningen om den är en allvarlig störning beaktas det om ”många människor” störs av högt ljud, får sin nattsömn förstörd (ofredande), om det förekommer brott mot alkohollagen på platsen eller om ett flertal narkotikabrott rapporteras på platsen."

"Bor faktiskt i en storstad"

Nenne Lyktberg berättar att hon trots att hon hörde musiken hem till sig kunde sova. Festsäsongen går mot sitt slut påpekar hon.

– Jag kan förstå att folk kände sig störda när det var fyra fester. Samtidigt är det bara sommar under någon månad, snart slipper folk det här och vi bor faktiskt i en storstad.

Den typen av argument tycker Nadia Enoksson inte håller.

– Man vet inte vad folk som blir störda går igenom i övrigt, säger hon.