Engagemanget har varit stort bland fotbollsföräldrar, sedan­ Älvsjö AIK ordnade sin första­ nattvandring i september förra året. Tio sexmanna­lag turas om att vandra på fredags- och lördagskvällar, för att vara med och skapa trygghet för unga. Fokus är området runt Älvsjö station och Solberga.

– De flesta som nattvandrar har barn i mellan- och högstadiet. De vill göra en insats för samhället, men det är också en morot att det samtidigt kommer in pengar till lagkassan. De går till olika­ lagaktiviteter, säger Elin Brundin, Älvsjö AIK:s samordnare för nattvandringen.

Älvsjö AIK har fått en slant av Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning för nattvandringen ända sedan start.

Två avtal har tecknats

Det har även föreningen­ Södra Folkparken, som nattvandrar i något mindre skala, fått. I höst har samarbetet förstärkts genom ett så kallat IOP-avtal (idéburet offentligt­ partnerskap) med båda föreningarna. Det innebär bland annat att stadsdelsförvaltningen är med och styr var nattvandrarna ska röra sig och att man utbyter information om vad som händer i områdena.

För varje genomförd nattvandring får föreningarna 1 700 kronor.

– Det samarbete som vi haft har fungerat väldigt bra och varit uppskattat. Därför går vi vidare med ett IOP-avtal. Det här är ett sätt för oss att skapa långsiktighet i samverkan med föreningarna, säger Sara Grolander (MP), ordförande i Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd.

Sara Grolander (MP), ordförande  i Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd.

Sara Grolander (MP), ordförande i Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd.

Pressfoto

Ofta lugna kvällar

Att stadsdelsförvaltningen satsar extra på Älvsjö/Solberga är ingen slump. Polisen betecknade området som ”utsatt” fram till december 2023 och den öppna droghandeln finns kvar. Fler vuxna som rör sig utomhus under kvällstid ska öka tryggheten och förebygga brott.

Men det är sällan stökigt, betonar­ Elin Brundin.

– Det finns en bild av att det ofta är stökigt men så är det inte. Det är ofta lugnt när vi är ute och nattvandrar. Men det är viktigt att nattvandra ändå. Vi finns där för de unga om de behöver oss, säger hon.

De som ska nattvandra ringer stadsdelens fält­assistenter inför passet. Fältarna, som har färsk kunskap om områdena och vad som händer där, berättar var de ska vandra för att göra mest nytta.

– Vi får en rutt av dem som vi följer. Den lägger vi ut på vår webbsida så att de som nattvandrar kan se den. Vi pratar också med fältarna om vad som händer när vi är ute, berättar Elin Brundin.

IOP-avtalet gäller året ut och förlängs om samarbetet faller väl ut.