Naturvården är uppskattad och omhuldad i Sollentuna – det handlar ju om att stärka natur- och besöksvärden i kommunens fyra naturreservat.

Att man använder arbetshästar för att sanda gångstigar på vintern och samla upp gåsbajs på badstränderna sommartid gör inte precis verksamheten mindre poppis.

Men före sommaren kom signaler om att det fanns brister i kommunens styrning av naturvården. Bland annat gällde det felaktiga upphandlingar och att fakturaunderlag saknades.

"Har pågått länge"

En extern utredning beställdes och i mitten av november kom konsultföretaget PwC med sin rapport. Den slog fast att verksamheten i många år har haft en bristfällig ekonomisk styrning och uppföljning gällande bland annat avtal, upphandling och bisysslor.

– Det här har pågått länge och det är väldigt olyckligt att det inte har uppmärksammats tidigare. Naturvården har alltid varit omtyckt och till synes har det varit en välfungerande verksamhet. Det har inte funnits anledning att tro att allt inte stått rätt till, säger Britt-Inger Kajnäs (M), ordförande i kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott.

PwC-rapporten riktar inte sin kritik mot medarbetarna inom naturvården, men konstaterar att ingen uppföljning har skett av hur många timmar hästarna faktiskt har använts i tjänsten.

Två medarbetare inom naturvården har via sina bolag alltid tagit ut fulla avgifter, till och med under en period då båda fakturerade för samma sak samtidigt. ”Sammantaget bedöms Enheten under en lång tidsperiod ha brustit i flera dimensioner gällande uppföljning och kontroll”, skriver PwC.

Gratis stallplats

Utöver det har medarbetare inom naturvården fått nyttja ett stall under en tioårsperiod utan kostnad. Eftersom en stallplats i Stockholm uppskattas kosta nära 7 000 kronor i månaden bör kommunen enligt PwC utreda om detta är att betrakta som en förmån.

Ytterligare ett problem som lyfts i rapporten gäller upphandlingar. En leverantör har i många år använts med direktupphandling, trots stora belopp, och i det finns risk för favorisering och att man kringgår lagen om offentlig upphandling, konstaterar PwC.

– Vi ser allvarligt på bristerna. En handlingsplan har tagits fram och arbete pågår med att utveckla våra rutiner och stärka planering och uppföljning, säger Anna Holm, chef för samhällsbyggnadsavdelningen med ansvar för naturvården.

Ny utredning ska göras

När PwC-rapporten efter några veckor kom till politikernas kännedom satte man in ett extra sammanträde i kommunstyrelsen, den 18 december.

Då togs beslut om att kommunledningskontoret ska tillsätta en ny extern utredning för att undersöka om den påbörjade handlingsplanen är tillräcklig eller om ytterligare åtgärder behövs för att säkerställa att inget liknande sker i framtiden.

– Vi ser självklart mycket allvarligt på det utredningen visar och nu ska en extern utredning säkerställa att de åtgärder vi vidtar kommer till rätta med bristerna. Parallellt sker ett arbete med att utveckla våra rutiner och stärka planering och uppföljning av arbetet inom naturvården, säger Britt-Inger Kajnäs.

Uppdraget med förslag till åtgärder ska delrapporteras till kommunstyrelsen i februari och slutrapporteras i april.