Under morgonen inleddes Sveriges största rättegång i miljöbrott någonsin. Elva personer står åtalade sedan i december, varav fem av dem för grovt miljöbrott, en för medhjälp till grovt miljöbrott och ytterligare fem för miljöbrott av normalgraden.
– Det här är mycket allvarlig brottslighet, sa senior åklagare Linda Schön i ett uttalande när åtalet väcktes.
Företaget NMT Think Pink, som har gått i konkurs, anklagas för att ha dumpat tusentals ton miljöfarligt byggavfall runt om i landet. Den misstänkta brottsligheten har utretts i flera års tid och växte för några år sedan till att omfatta 21 platser i Sverige, däribland även Haninge och Huddinge.
Två av de mest uppmärksammade platserna finns i Botkyrka. I Kassmyra fraktades sophögen bort av Botkyrka kommun i februari 2022. Det kostade 160 miljoner kronor, varav Botkyrkas skattebetalare stod för 118 av dem. Resten tog Naturvårdsverket.
Chansen att få pengar är liten
I Kagghamra ligger soporna kvar, täckta av sand efter att ha brunnit i flera månader årsskiftet 2020, 2021. Enligt en uppskattning av räddningstjänsten kan det röra sig om 100 000 ton, men ingen vet vad för slags sopor som ligger där.
Enligt kommunens egna beräkningar skulle det kosta 400 miljoner kronor att frakta bort högen. Botkyrka kommun har begärt ett skadestånd på 125 miljoner kronor, tänkt att täcka bortforslingen och saneringen av Kassmyrasoporna samt den kostnad kommunen haft kopplat till reningsstationen som renar regnvatten som rinner genom Kagghamrahögen.
Ingen vet exakt vad för sopor som finns i högen i Kagghamra. Kommunen har sedan ett tag tillbaka anordningar på plats för att rena vatttnet i närheten.
Åsa Sommarström
Men när Mitt i pratade med miljöjuristen Margaretha Svenning i slutet av förra året trodde hon att chansen att kommunen skulle kunna få några pengar ur konkursboet är liten.
– Ibland slutar det med att kommunen förlorar målet, trots att det är företaget som har överträtt lagen, sa hon då.
Alla förnekar
Förundersökningen på cirka 50 000 sidor är den största någonsin rörande miljöbrott. Rättegången är planerad att pågå under 102 dagar, fram till början av 2025.
Fyra av personerna står även åtalade för olika former av ekobrott, bland annat grovt bokföringsbrott.
Alla elva förnekar brott.