Den 1 maj 2025 kan en ny lag om kamerabevakning börja gälla, om regeringen får som den vill. Enligt förslaget, som nyligen skickades till lagrådet, ska kommuner och andra offentliga aktörer slippa ansöka om tillstånd hos Integritetsskyddsmyndigheten för att sätta upp övervakningskameror på till exempel gator, torg och i parker.
– Det är ett bra förslag att låta kommunerna bestämma själva om de vill sätta upp kameror eller inte. Dagens modell, där kommunerna får ansöka om rätten att sätta upp kameror, är både tidskrävande och resurskrävande, säger Mathias Bohman (S) kommunsyrelsens ordförande.
Även oppositionsråd Oskar Weinmar (M) är nöjd med förslaget.
– Det är riktigt, riktigt bra. Det här gör det mycket enklare att sätta upp kameror – om man från de som styr kommunen vill.
Han pekar på att inga kameror sattes upp under perioden 2014–2018.
– Förra gången Socialdemokraterna och Vänsterpartiet styrde kommunen sa de nej varje gång vi föreslog kamerabevakning. Under den här mandatperioden har det inte hänt mycket i form av utveckling av mer kameror.
"Stort behov"
Oskar Weinmar anser att behovet av kameror är stort.
– Det finns många otrygga miljöer i Väsby i dag där kameror skulle kunna bidra positivt. Centrala delarna, i Brunnby Vik, vid BIP:en och den nyfolierade Bankes bro, där det redan varit skadegörelse.
Mathias Bohman pekar däremot inte ut några aktuella platser för kameraövervakning.
– Upplands Väsby kommun har en bra balans mellan hårda åtgärder såsom kameror och förebyggande arbete i form av exempelvis fältare och fritidsgårdar. Det kommer vi fortsätta med, säger han.
Enligt kommunens säkerhetschef Mats Johansson finns i dag kameraövervakning på Centralvägen, busstorget och delar av Industrivägen, samt Himmelsgränd i anslutning till Väsby centrum. Därutöver finns det kameror på ett antal skolor och idrottsanläggningar.
– Säkerhetsenheten stämmer kontinuerligt av behovet i samverkan med polis och bevakningsresurser kopplat till lägesbilden i EST (effektiv samordning för trygghet, reds anm), säger han.
Han menar dock att följden av förslaget blir att Integritetsskyddsmyndigheten lämnar över ansvaret för bedömningar av kameraövervakning till kommunerna.
– Tidigare har vi skickat in en ansökan till IMY och fått ett utlåtande, nu ska kommunen göra hela den rättsliga bedömningen och behovsbedömningen på egen hand. Det finns ett omfattande regelverk som skyddar den personliga integriteten, även om tillståndskravet tas bort.