Till helgen öppnar Sjöfartsmuseet Akvariet efter att ha varit stängt sedan 2018. En omfattande renovering är nu klar, där man bland annat grävt ett helt nytt rum under jord för det nya akvariet i tre delar. Dit krävdes det 500 000 liter vatten, där det största rymmer 400000 liter. För att göra rent akvarierna måste man helt enkelt dyka ned i dem.

Havskunskap

Man kan, förutom att skåda in i de olika akvarierna, också kliva in i ett laboratorium för att med benägen hjälp göra sin egen research.

– Där kommer finns utställningen "Vattenplaneten" och möjlighet till havskunskap och ett oceanlab, säger museets chef Carina Sjöholm.

Akvariet i Sjöfartsmuseet har en historia som sträcker sig hundra år tillbaka i tiden.

– Ja, det fanns med 1923 under jubileumsutställningen. Akvariet flyttade sedan runt, bland annat fanns det i Ostindiska huset, och fick sin fasta plats när Sjöfartsmuseet invigdes här 1933 vid Stigbergstorget, förklarar Carina Sjöholm.

När nu museet öppnar igen är det för ålderskategorin noll till hundra. Det finns helt enkelt något att titta på och lära för alla åldrar. I Knattegatt ska barn från noll till tre år få möjlighet att upptäcka havet i en trygg miljö. I Stora Blå får barn i åldrarna fyra till tio hälsa på hos Havet och få möjlighet att hitta i en spännande labyrint.

Gammalt som nytt

Museet bjuder på såväl gammalt som nytt ur sina samlingar. Sex utställningar är nya.

– Vi rör oss under, vid och på havsytan i våra utställningar, berättar Carina Sjöholm.

Ja, till skillnad mot tidigare då man haft apor och alligatorn Smilet jämte fiskar i att studera.

– Aporna kom förmodligen från sjömän som tagit hit dem, men tröttnat på dem och lämnat dem till museet, spekulerar Carina Sjöholm.

– Smilet avled 1987 och finns nu att se på Naturhistoriska museet.

Dessutom har man i huset fått två nya trappor och en ny hiss.

– Det gör att det är lättare att ta sig runt. Dessutom har vi ökat säkerheten med brandceller. Det är nu också lättare att ta sig ut för evakuering, förklarar Carina Sjöholm.

Ny foajé och entré

I museet finns också en bistro, som inte nödvändigtvis kommer servera mat från havet, och en ny foajé med en ny entré ut mot Karl Johansgatan.

– Vi skulle ha öppnat jubileumsåret 2021. Men det tog sin tid. Nu har vi fått något som är bra för staden, säger Carina Sjöholm, stolt över "sitt" museum.