En varm höstdag ser hästhagen vid Eolshälls 4H-gård minst sagt idyllisk ut. Här betar Lukas, en nordsvensk brukshäst, ihop med shetlandsponnyn Blacky under lummiga träd.

Men de borde vara i ett större sällskap.

– Vi behöver tre eller fyra ponnier för vår verksamhet. Det hde vi tidigare, men vi haft haft ett skifte då de hästar vi hade blev för gamla. Nu behöver vi köpa nya – och en bra inlärd häst kostar runt 30 000 kronor eller upp till 50 000 kronor, säger Ann Lillqvist, verksamhetsledare vid 4H-gården.

Hästbarometern visa hur mycket pengar som hittills kommit in till insamlingen till en ponny.

Hästbarometern visa hur mycket pengar som hittills kommit in till insamlingen till en ponny.

Angie Gray

Startade insamling

Det är pengar som inte finns. Under förra året gick 4H-gården med 100 000 kronor i förlust. En avgörande orsak är inflationen, som har gjort allt från foder, el och transporter dyrare. En annan orsak är att det bidrag gården får från Stockholms stad har legat still i många år. Bidraget täcker bara en tredjedel av vad gården måste få in varje år för att gå runt.

– Eolshäll klarar det här året och nästa år men sedan kan det inte fortsätta så här. Den här gäller alla 4H-gårdar i Stockholm. Vi ska gå samman och se hur vi ska lösa den ekonomiska situationen, säger Ann Lillqvist.

Förra hösten startade hon en insamling bland gårdens besökare för att kunna köpa foder – och fick in tiotusentals kronor. Nu gör hon en ny insamling – denna gång till en eller två ponnier. En ”hästbarometer” på stallvägen visar hur mycket pengar som hittills kommit in – och nu är den uppe runt 7 000 kronor.

– Det är ett värdefullt bidrag. Vi är tacksamma för allt som kommer in, säger Ann Lillqvist.

Barnen vid djurskötarkursen är idel öra när kursledaren Ebba Widman berättar om Lukas och Blacky – en nordsvensk brukshäst och en shetlandsponny – för dem.

Barnen vid djurskötarkursen är idel öra när kursledaren Ebba Widman berättar om Lukas och Blacky – en nordsvensk brukshäst och en shetlandsponny – för dem.

Angie Gray

Populära kurser

Den septembereftermiddag när Mitt i är på besök är det start för höstens kurser. På gårdsplanen har en skara barn mellan 7 och 11 år gamla samlats. De ska gå en djurskötarkrus och är idel öra när kursledaren Ebba Widman tar dem på en rundtur bland får, hästar, kor och höns.

– Den här är en shetlandsponny. De är små och jättestarka och har använts i gruvor, berättar hon och klappar Blacky lite lätt.

Eolshälls många kurser för barn och unga är populära, liksom lovlägren, som brukar bli fulla. Dessutom har man ponnyridning, besök från skolor och förskolor, marknader och annat. Trycket är hårt, i en stadsdel som växer och förtätas och där nya barnfamiljer ständigt flyttar in.

Samtidigt är gården, som ägs av Stockholms stad, sliten. Numera förvaras allt hö i ett garage eftersom flera ton förstördes när det regnade in i huvudbyggnaden.

– Nu är äntligen en renovering på väg. Vi ska få nytt golv på loftet, delar av taket ska lagas och spolspiltan få stenplattor för att möglet ska försvinna, berättar Ann Lillqvist.

Verksamhetsledaren Ann Lillqvist är bekymrad över ekonomin för Eolshälls 4H-gård.

Verksamhetsledaren Ann Lillqvist är bekymrad över ekonomin för Eolshälls 4H-gård.

Angie Gray

"Har stor förståelse"

Idrotts­förvaltningen kommenterar bidragsnivåerna till 4H-gårdarna via pressavdelningen:

"Generellt har alla föreningar ett ökat stödbehov och vi har stor förståelse, inte minst för de 4h-gårdar som efterfrågar mer stöd, eftersom deras kostnader har ökat mer än den generella prisökningen med energi, djurfoder m.m. Förvaltningen försöker fördela stödet så rättvist som möjligt utifrån förutsättningarna."