Showdans, måleri, teater eller kanske gitarr? I dag går runt 2 500 barn och unga i åldern 5-18 på någon av kulturskolans kurser.
Men rödgröna styret hoppas att fler ska hitta dit, och sänker därför terminsavgiften med 150 kronor.
– I dag ligger avgiften på drygt tusen kronor, det är högre än i många av våra grannkommuner och det stänger ute barn. Vi vet att barn i socioekonomiskt svagare familjer i lägre utsträckning deltar i Kulturskolans verksamhet och det här är ett steg på vägen att ändra på det, säger kommunalrådet Sandra Lindström (V).
Sandra Lindström (V) hoppas att fler barn ska söka sig till kulturskolan när avgiften sänks.
Stefan Källstigen
Mer pengar till föreningar
Nästa års tillskott på tre miljoner kronor till kultur- och fritidsnämnden ska även täcka ett höjt LOK-stöd, det vill säga bidraget som staden betalar ut till idrottsföreningar för barn och unga.
De delar idag på fem miljoner kronor per år, utifrån antalet träningstillfällen.
– Vi ger föreningarna mer pengar så att de slipper höja sina avgifter och höjer LOK-stödet med 10 procent. Det är första gången det höjs på mer än tio år.
"Kräver mer personal"
Avgående kultur- och fritidskommunalråd Peter Edholm (L) ifrågasätter prioriteringarna.
Hellre fler lärare än sänkt avgift i kulturskolan, anser han.
– Det är enstaka föräldrar jag blivit uppringd av som tyckt att det varit för dyrt, oftast har det handlat om man anmält intresse och inte fått plats. Det är säkert fler som söker om man sänker avgiften, men det blir inte fler platser för det.
Att höja LOK-stödet är han positiv till men påpekar att rödgröna samtidigt avser höja avgiften för idrottsanläggningarna 2023.
– Effekten blir ju att ge med en hand och ta tillbaka mer därtill med den andra.
Avgiften har höjts årligen enligt en trappmodell men frystes under pandemin. Enligt Sandra Lindström är det höjda LOK-stödet en tydligt fördelaktig satsning för idrottslivet, trots att hallavgifterna justeras uppåt.