Det var på tisdagsmorgonen den 7 november 2017 som brandröken låg tät över Stockholms innerstad. En våldsam brand hade brutit ut i korsningen Biblioteksgatan och Jakobsbergsgatan, i 1800-tals fastigheten som heter Vildmannen 7.

Två år senare ska fastighetsägaren Hufvudstaden nu lyfta över en byggkran till fastighetens innergård. Arbetet i korsningen Biblioteksgatan och Jakobsbergsgatan sker första veckan i november och blir startskottet för återuppbyggnaden av huset.

– Mobilkranens arbete är komplicerat och kommer tyvärr att påverka framkomligheten i kvarteret under cirka en veckas tid. Vi ska självklart göra allt vi kan för att det ske så smidigt som möjligt så att omkringliggande verksamheter ska kunna bedrivas som vanligt, säger John Lethenström på Hufvudstaden i ett pressmeddelande.

Sker på natten

En vecka väntas arbetet med kranmonteringen ta. Det mesta av jobbet kommer att göras på natten då gatan stängs av. 8 november tas kranen bort igen.

– Vildmannen 7 är en anrik gammal fastighet som drabbades hårt av den omfattande branden. Glädjande nog kommer vi att kunna behålla fasaden klädd i sin karakteristiska roslagssandsten och på så sätt bevara stadsbilden, säger John Lethenström.

Huset kan byggas nästa år

I december kommer en ny kran på plats vid huset och de två kranarna ska tömma huset på rasmassor. Det som sker nu är alltså förberedande jobb. Någon gång under 2020 hoppas man sedan kunna börja bygga upp den nya fastigheten.

Innan uppbyggnaden sker måste dock en ny detaljplan godkännas av staden. Detaljplanen var fram till förra veckan ute på granskning.