I mars togs beslutet som ska göra Rinkebys familjer mindre trångbodda. Detta genom att göra om 76 smålägenheter till 50 större lägenheter på Rinkebyplan 6–8.

Bostäderna har de senaste månaderna hyrts ut på korttidskontrakt till Stockholms stads bostadssociala resurs. De sade upp kontraktet och sedan 1 oktober är alla hyresgästerna utflyttade.

Just nu pågår förberedelserna för att kunna slå ut väggar och göra om de tidigare smålägenheterna till lägenheter med upp till fem rum där de största är drygt 100 kvadratmeter.

Nya trapphus, hiss och entréer ska också byggas.

Planen är att börja med de första rivningarna under november eller december.

– Vi har börjat med en återbruksinventering av huset. Det innebär att man tittar igenom vilka delar av bygget som vi kan återbruka och använda igen i den nya byggnationen, säger Maria Helgesson, projektchef på Familjebostäder.

 Maria Helgesson är projektchef ombyggnad på Familjebostäder.

Maria Helgesson är projektchef ombyggnad på Familjebostäder.

Familjebostäder

Just nu undersöks köken och vad som kan återbrukas där.

– Vi tittar på köksstommar, diskbänkarna, vitvaror, kyl, frys och spisar, säger hon.

Saneras

Även sådant som blandare, handfat och toaletter ska synas.

Men innan det går att börja bygga om måste även en större sanering göras.

– Vi har en hel del asbest i de här fastigheterna, säger Maria Helgesson.

Asbesten, är bara farlig i fri form påpekar Maria Helgesson. I de aktuella fastigheterna sitter det bundet i exempelvis kakelfogar, golvlim och fönsterkitt. Det har enligt Maria Helgesson inte varit riskabelt för tidigare hyresgäster.

Bakgrunden till renoveringen är att Stockholms stad vill förändra utbudet av bostäder och länge har sett ett behov av större bostäder och att många familjer i området varit trångbodda.

– Vi har sett att efterfrågan är större på stora lägenheter i området. Vår förvaltning har även uttryckt önskemål om större lägenheter, säger hon.

I bottenplan på Rinkebyplan 8 har Statens servicecenter precis öppnat.

I bottenplan på Rinkebyplan 8 har Statens servicecenter precis öppnat.

Stefan Källstigen

Förändringen ska även öka tryggheten.

– Det kan bli problem i fastigheter med så mycket ettor och långa korridorer. Det blir en osäkerhet och otrygghet och stor omflyttning, säger Maria Helgesson.

Hyrorna är dock inte klara ännu.

– Den förhandlingen kommer sen när fastigheten är klar och vi går in i förhandling med Hyresgästföreningen, säger Maria Helgesson.

Första kvartalet 2027 väntar inflytt och de som intresserar sig för lägenheterna kan få dem genom Stockholms bostadsförmedling.

Är något extra svårt i den här typen av renovering?

– Det är rätt mycket bärande delar och gäller att tänka på konstruktionen och vara rädd om den. Asbestsaneringen är en ganska tung del som måste göras först.