Tensta centrum med Tenstagången inräknad klassas som en öppen drogscen av länsstyrelsen, vilket innebär att bruk och försäljning av narkotika sker öppet på platsen.
Brottsstatistik visar att öppna drogscener har en högre andel våld och skjutningar, och de som bor i närheten av en öppen drogscen känner sig dessutom otryggare än andra.
Därför tar polisen nu ett helhetsgrepp om platsen. I höst och vinter har man en extrainsatt operativ kommunikationsinsats i centrum, där lokalpolisen stöttas i arbetet med att jobba bort den öppna drogscenen. Fokus ligger på att skapa förtroende och bygga relationer med boende och näringsidkare i området.
– Vi vill vara en naturlig, positiv del av medborgarnas vardag. Vägen till att höra av sig till polisen ska vara kort och kännas trygg. Vi vill även lägga fokus på att informera om vikten att anmäla brott, och om att det går att tipsa oss helt anonymt, säger Sofie von Krusenstierna, samordnare för projektet.
Häst och buss
Polisen har ökat sin synlighet i centrum på olika sätt. Bland annat finns polisbussen ofta på plats i området så att boende kan komma fram och ställa sina frågor, även polishästarna är på besök ibland.
Det kommer dessutom ske andra aktiviteter i Järvaområdet under tiden. På polisstationen i Rinkeby kommer det exempelvis att finnas volontärer som kommer att upplysa om vikten av att våga tipsa polisen, och om hur man faktiskt går till väga.
– Det kommer vara lite olika saker som händer, helt enkelt. Allt för att man ska känna att polisen alltid finns där, säger Sofie von Krusenstierna.
Polishästar kommer komma på besök i Tensta några gånger i höst och vinter.
Claudio Britos
Motverka tystnadskultur
Polisen i Järva har redan sedan tidigare i år arbetat aktivt riktat just mot Tensta och att få bort den öppna drogscenen. Den kommunikativa insatsen blir ett viktigt komplement, menar Saman Asad, gruppchef i lokalpolisområdet.
– Vi måste ständigt jobba med att vara synliga och att skapa ett gott förtroende, eftersom det i längden bidrar till ökad trygghet. Vi måste även aktivt jobba med att vara relationsskapande, eftersom det ökar anmälningsbenägenheten. Det är otroligt viktigt att folk känner att de faktiskt vågar anmäla och tipsa oss, det har under en längre tid funnits en tystnadskultur i Järva gentemot polisen.
Undersökningar har visat att förtroendet för polisen är lågt i Järva. Hur gör ni för att nå de personer som känner allra mest misstro?
– Det är samma princip som gäller där, att ständigt arbeta med att skapa ett gott förtroende, genom att vara synliga, närvarande, tillgängliga och tydliga i vår kommunikation. Det är viktigt att vi jobbar så hela tiden, och inte bara genom specifika insatser. Vi kommer hålla i arbetet i Tensta, det är inte temporärt.
Hur skulle du beskriva läget i Tensta i dag?
– Det har blivit bättre. Lagen om vistelseförbud har givit effekt, exempelvis. Det som ger tydligast resultat är dock samverkan – vi samarbetar med stadsdelen, andra myndigheter och fastighetsägare för att göra platsen trygg och säker tillsammans, det är något vi aldrig skulle klara av själva, säger Saman Asad.