Hökälla
– Här är vi i Nuet vare sig man vill eller inte.
Det sa Göteborgskonstnären Jens Thoms Ivarsson när verket invigdes 2017 som en konstsatsning i Göteborgs 400-årsfirande.
Sedan dess det har gått många turer krig det 14 meter höga konstverket tillika utsiktstorn i naturområdet Hökälla på Hisingen.
Mitt i Göteborg har rapporterat om Nuet från invigningen till rivningshotet 2020 och räddningen samma år.
Konstverket var tänkt att stå kvar till stadens jubileum 2021 men bygglovet förlängdes när firandet sköts fram.
Läs mer: Äntligen: Nuet har hittat hem
"Dåligt skick"
Men nu är Nuets tid förbi.
Orsaken är att tornet, som är skapat av en byggställning i stål som är täckt av trä, redan från början inte var byggt för att finnas på platsen permanent, uppger kommunen:
"Träet i monumentet är i dåligt skick. Därför måste det nu tas ner innan det blir osäkert att vistas i."
"Uselt av kommunen"
Mitt i Göteborg blir först om att meddela beslutet till konstnären.
– Jag tycker såklart att det är tråkigt men samtidigt visste jag förutsättningen med ett tillfälligt bygglov. Jag är glad och tacksam för de år Nuet har fått stå där, säger Jens Thoms Ivarsson.
Samtidigt är han kritisk till att kommunen pekar på skicket som ursäkt för rivningen.
– Jag vet inte vad man grundar det på, tornet är inte i sämre skick nu än när det skapades. Var det i dåligt skick hade det redan tagits ner. Det är uselt att uppge det som skäl istället för att våga säga som det är; att de inte vill förlänga bygglovet och låta verket stå kvar.
Kritisk. Göteborgskonstnären Jens Thoms Ivarsson menar att om kommunen vill ha kvar verket skulle det rustas upp om behov fanns, inte rivas. "Det går att förlänga bygglov om man vill", säger han.
Pressbild
Saknar folkets åsikt
Jens Thoms Ivarsson besöker själv Nuet då och då. Det är han inte ensam om att göra. Därför tycker han att det är trist att kommunen inte frågar om folkets åsikt innan man tar ett rivningsbeslut.
– Det är bara att titta på stigen fram till tornet, så förstår man hur välbesökt det är. Allt jag har hört är bara positivt. Även de boende i området är glada att ha ett konstverk i närheten.
Nedmonteringen kommer att ske i början av januari 2024.
Allt material kommer att gå till återvinning förutom själva byggnadsställningen. Den kommer att plockas i sär och läggas ut på kommunens interna sida för återbruk.
Kommer du att försöka påverka Nuets framtid?
– Förra gången det var hotat la jag ut några bilder på Instagram, och skrev att det är dags att besöka Nuet innan det rivs. Det skapade ett verkligt ståhej, en riktig shitstorm. Lägger nog ut några bilder igen.
Nuet. Konstverket av Jens Thoms Ivarsson var en del i konstsatsning i Göteborgs 400-årsfirande.
Lina Isaksson (arkivbild)