Nio socialdemokratiska företrädare partiet i Botkyrka och blir politiska vildar, något som SVT var först med att rapportera om.

Avhopparna uppger i ett mejl till ledningen att partiet under 1,5 år plågats av en infekterad konflikt och att de begär ett omedelbart utträde.

Samma som larmar igen

Det handlar om kommunfullmäktiges ordförande Marcus Ekman, fem socialdemokratiska ledamöter till samt tre ersättare, samma personer som skrev ett öppet brev till Socialdemokraternas partiledning i våras och larmade om hot och utpressning från den lokala partiledningen.

– Vi har hela tiden sagt att det viktigaste för oss är att fullfölja det vi lovade väljarna och att driva det socialdemokratiska handlingsprogrammet i mål och att ena partiet. Men det är helt omöjligt med Emanuel Ksiazkiewicz som kso som inte alls har något sådant intresse, säger Marcus Ekman (-), tidigare S.

Sätter inte ni det politiska läget i Botkyrka ur spel med ert avhopp?

– Den frågan bör ställas till Emanuel Ksiazkiewicz som behöver förklara hur han tänker sig att han ska kunna styra kommunen. Men om S ska behålla makten i Botkyrka behövs en ledare som ska ena partiet – inte halva, utan hela.

Rörig vecka

Droppen som fick bägaren att rinna över var det faktum att S tillsammans med övriga partier i Botkyrkastyret i helgen sparkade ut Centerpartiet ur styret. Det var ett beslut som inte ska ha varit förankrat i hela partigruppen.

– I den situationen insåg vi att vår situation var ohållbar, säger Marcus Ekman.

Uppgifterna om att avhopparna skulle vilja starta en egen allians och styra kommunen utan parti, avfärdas.

Däremot har Moderaterna gått ut och sagt att de vill styra kommunen med hjälp av mittenpartierna.

Duckar kommentar

Kommunstyrelsens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz vill inte ge några kommentarer just nu, enligt hans stabschef Lucas Nykvist.

Botkyrkastyret spricker: Styret kastar ut C

Centerpartiet får inte längre vara med och styra i Botkyrka. Det meddelar de andra styrande partierna under lördagen.

– Det är tråkigt, men nödvändigt, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Dagen innan Botkyrkas stora folkfest, Vi är Botkyrka-festivalen, kommer chockbeskedet från Socialdemokraterna: De kastar ut Centerpartiet ur Mittensamarbetet som nu ska bestå av S, L, MP och KD.

– Det har varit problematiskt en längre tid så det är inget akut som har kommit upp precis. Vi i resten av styret har samarbetat bra men vi känner att Centern inte har varit delaktiga i det samarbetet, säger Niklas Gladh (MP).

– Vi känner inte förtroende för dem i dagsläget, fyller Ing-Marie Viklund (L) i som också framhäver att det här är ett gemensamt beslut med de övriga samarbetspartierna i styret.

Vägen hit har kantats av flera konflikter.

Så sent som förra veckan kritiserade Centerpartiet Socialdemokraterna för att inte ha förankrat politiska diskussioner med resten av det politiska styret. Då gällde det ett uttalande av utbildningsnämndens nytillträdde ordförande, Yasemin Ergül (S), om att det kan bli aktuellt att se över personalomsättningen i Botkyrka skolor. Något som C inte alls ställde sig bakom.

Gruppledarens kritik mot ABF

Centerpartiets gruppledare, Dag Ahlse, har också uttryckt sin oro över Botkyrkapolitikens framtid i samband med att det tidigare kommunalrådet Ebba Östlin avsattes av sina egna partikamrater tidigare i år.

Ahlse var nämligen den som beslutade om att säga upp kommunens bidrag till det lokala ABF-förbundet som drev flera av kommunens fritidsgårdar efter att en extern granskning slagit fast att det förekom knark och personer med skyddsväst i lokalerna. Det var en linje som Östlin helhjärtat stod bakom.

Om inte hennes efterträdare, Emanuel Ksiazkiewicz, höll lika hårt på samma linje flaggade Dag Ahlse för att det kunde äventyra styret.

– Det är ingen hemlighet att vi har varit kritiska mot personerna som styr ABF och sättet som fritidsgårdarna har skötts på. Vi kommer att stå fast i vår linje mot dem, men om S vill ha en annan politisk linje än den som Ebba har drivit i den frågan så kan det vara grund för konflikt, sa Ahlse till Mitt i tidigare i år.

Vilken roll spelar Ahlses agerande under "Ebba-konflikten" i det här beslutet?

– Det är en sammantagen bild av hur samarbetet har funkat. Det är ingen enskild händelse som har resulterat i vårt beslut, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Ni lovade Botkyrkaborna stabilitet.

– Syret i Botkyrka är fortfarande ohotat. Det är en förändring i laget som kommer innebära ännu starkare Mittensamarbete och tydligt styre framåt.

Har det här beslutet förankrats i ditt eget parti?

– Vi har haft diskussion i vår styrelse om det här och det är där diskussionerna har skett. Kommunalrådsgruppen är också informerad.

Ahlse (C): Oväntat

Beskedet kom som en blixt från klar himmel, menar Dag Ahlse, gruppledare för Centerpartiet i Botkyrka. Han kritiserar nu hur hans tidigare politiska kollegor hanterat situationen.

– Vi hann inte ens meddela våra medlemmar innan det hade delats på sociala medier, säger han och poängterar att de varit oense i styret inte ens tagits upp.

Dag Ahlse delar de andra politikernas syn på att samarbetet har varit knaggligt den senaste tiden – speciellt sedan Emanuel Ksiazkiewicz tillträdde som kommunstyrelsens ordförande.

– Alla som är insatta i Botkyrkapolitiken vet att det här grundar sig i ABF-frågan för vi är garanten för att de inte ska få några pengar. Och det har Emanuel tryckt på för att få igenom.

Helt fel, menar Emanuel Ksiazkiewicz.

– Politiker kan inte trycka på för att en enskild förening eller organisation ska få bidrag. Det är en tjänstemannafråga. Att ens blanda in den frågan är tecken på att Dag Ahlse inte har lyssnat på den kritik som funnits inom samarbetet, säger han.

Sitter kvar

Dag Ahlse är i dag kommunalråd och sitter som ordförande för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden i kommunen. Titlar som han inte lär släppa i första taget – åtminstone inte på order av kommunstyrelsens ordförande.

– De är förtroendeuppdrag jag har fått av kommunfullmäktige – inte Emanuel. Om en majoritet tycker att jag ska avgå då kommer jag göra det, säger han.

Det är ingen hemlighet att vi har varit kritiska

Ett försvagat styre

Det politiska styret i Botkyrka har sedan valet 2018 bestått av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna. Då med en knapp majoritet.

Styret förnyades efter valet 2022, men som ett minoritetsstyre. Nu blir styret ännu svagare i och med att Centerpartiet kastas ut.

Nu går styret från 37 mandat i kommunfullmäktige till 34 av totalt 75 mandat.

Källa: Mitt i.

MITT I AVSLÖJAR

Styret ombildas i Botkyrka.

Styret ombildas i Botkyrka.

Fred Miller

Chock i Botkyrkapolitiken: S-ledda styret kastar ut Centern

Efter C-petningen: Moderaterna vill fälla S-ledda styret

I helgen slog en politisk bomb ner i Botkyrka, när Centerpartiet petades från Mittensamarbetet. Nu vill Moderaterna röra om ännu mer i grytan och utmana Socialdemokraterna om makten.

Moderaterna har fått nog. Därför går de nu offensivt fram och sonderar med alla partier i ett försök att ta över makten i kommunen.

– Det har gått ett år sedan valet och vi kan fortfarande inte se att vi har något stabilt styre i Botkyrka. Botkyrkaborna förtjänar mer än det kaos som har varit, säger Moderaternas gruppledare i Botkyrka, Stina Lundgren.

"Har velat ge Emanuel en chans"

Sedan Ebba Östlin petades som gruppledare för Socialdemokraterna och ersattes av Emanuel Ksiazkiewicz har det politiska landskapet i Botkyrka inte haft en lugn stund. Kulmen nåddes när det S-ledda styret sparkade ut Centerpartiet, menar Stina Lundgren.

– Vi har velat ge Emanuel en chans att visa att han levererar. Hitintills har han inte levererat någonting annat än ett internt bråk och att han nu väljer att bryta ut ett parti ur mittenstyret, säger hon.

Riskerar inte ni att kasta Botkyrka in i ett nytt politiskt kaos om ni försöker överta styret?

– Nu vill vi ha ett stabilt styre – det är därför vi gör det här. Vi har suttit bredvid i ett år och tittat på – det räcker nu.

Hur stor är sannolikheten för ett brett M-lett styre?

– Stor. Nu är det upp till partierna i mittenstyret att avgöra om de vill fortsätta vara bidragande till det kaos som utspelat sig i ett helt år eller om de också känner att det är dags för den förnyelse av Botkyrka som Botkyrkaborna förtjänar. Då har vi något att erbjuda.

KAOSET I BOTKYRKA

Moderaternas gruppledare i Botkyrka, Stina Lundgren, ser att det finns en stor sannolikhet att de kan få ihop ett Moderatlett styre i Botkyrka efter att det S-ledda styret petade Centerpartiet i helgen.

Moderaternas gruppledare i Botkyrka, Stina Lundgren, ser att det finns en stor sannolikhet att de kan få ihop ett Moderatlett styre i Botkyrka efter att det S-ledda styret petade Centerpartiet i helgen.

Emilia Öije Bergqvist/Fred Miller/Sacharias Källdén

Fräcka M-kuppen: Vill ta över styret i Botkyrka

Moderaterna ser sin chans efter att Centern petats ur Mittensamarbetet ✔ "Har suttit bredvid i ett år och tittat på – det räcker nu"