Byggandet runt Danderyds sjukhus börjar komma in på sluttampen. Insidan av den så kallade Vårdbyggnad 61 är helt färdig, bara trappor och ramper ska färdigställas utanför.

– Nu är vi verkligen på målrakan, säger Mikael Traut­mann, projektledare på Locum som bygger för Region Stockholm.

Det nya huset bredvid akutmottagningshuset ska underlätta och stötta akut- och intensivvården.

– All verksamhet inne i huset finns redan på sjukhuset, det handlar om att flytta om. Det är ingen ny verksamhet som vi bygger för.

Det kommer finnas slut­envårdsplatser och vård­avdelningar högre upp i huset, och mottagningsverksamheter på de nedre våningarna.

Mikael Trautmann är projektledare på Locum, som fått i uppdrag av Region Stockholm att bygga ut Danderyds Sjukhus.

Mikael Trautmann är projektledare på Locum, som fått i uppdrag av Region Stockholm att bygga ut Danderyds Sjukhus.

Locum

Patienter i vår

I slutet av januari får sjuk­huset fri lejd att fylla lokalerna med utrustning, personal – och sist patienter. Något som kommer ta några månader.

”Inflyttningen av verksamheterna beräknas ske gradvis under året vilket innebär att nya patienter kan börja tas emot från våren fram till hösten 2025, beroende på verksamhet”, skriver Felicia Steinunnsdottir, kommunikatör på Danderyds sjukhus.

”Ganska olidligt för oss”

Den nya helikopterplatsen på taket har väckt känslor bland lokalboende. Danderyds villa­ägareförenings ordförande­ Anita Enflo känner inte de har fått svar från Danderyds sjukhus om byggets omfattning, och helikopterplattan ses som en bullerrisk.

– Det kan ju bli ganska olidligt för oss som bor omkring den här plattan om det blir stor trafik på den, säger hon.

Att helikoptertrafiken skulle­ bli intensivare är det dock inte mycket som talar för. ”Helikopterlygplatsen” har ­bara plats för en helikopter. Den har tidigare ­legat i markhöjd i Edsviken, 350 meter från akutmottagningen, flyttar nu helt enkelt upp på taket. Något som enligt sjukhuset möjliggör direkt hisstransport från ­helikopterplattan till akutmottagningen.

”Det kommer att spara värdefull tid vid livshotande situationer.”, skriver Felicia Steinunnsdottir.