– Det är en tydlig trend. Men få jobbar hemifrån på heltid, utan det kan handla om två-tre dagar i veckan. Många förlänger också helgerna i fritidshuset och jobbar på distans, säger Hans Westlund, professor i urbana och regionala studier vid KTH.

Han leder ett forskningsprojekt som undersöker distansarbete och trenden att storstadsbor flyttar till landsbygden men behåller jobbet i stan.

En parallell trend är coworking, kontor där företag och distansarbetare kan hyra in sig. När de undersökte omfattningen fann de 649 kontor i 200 av landets 290 kommuner.

Och även här är trenden att de expanderar utanför storstäderna:

– Tidigare använde sig företag ute i landet av coworking inne i storstäderna. Numera handlar det mer om att företag som vill expandera till andra orter söker sig till coworking-kontor i regionala centra.

Gemenskap

I Åkersbro i Österåkers kommun är den gamla lanthandeln med tillhörande magasin numera café, yogastudio, konferensanläggning – och coworkingkontor.

Där sitter Åkersbergabon Angeli Sjöström Hederberg och jobbar. Hon driver företaget Processrum, och arbetar med entreprenörskap och ledarskap.

– Det är en vardagsnjutning att få arbeta i en sån här miljö, säger hon.

Magasinet till den gamla lanthandeln i Åkersbro i Åkersberga har blivit coworkingkontor, med mera.a

Magasinet till den gamla lanthandeln i Åkersbro i Åkersberga har blivit coworkingkontor, med mera.a

Tom M Kronestedt

De är ett kärngäng på tiotalet personer som hyr in sig här och får njuta av takbjälkarna och de breda golvtiljorna i det gamla magasinet.

– Det är fint att ha den här gemenskapen, att dela upp- och nedgångar med andra. Det är en kreativ miljö, nära naturen, vi brukar ha lunchträning i skogen!

Angeli Sjöström Hederberg tror att allt fler vill kunna välja att jobba på distans.

– Men det finns risker också, som minskad teamkänsla, ensamhet, ohälsa, och sämre koll på om någon faller ur, säger hon.

"Det är en vardagsnjutning att få arbeta i den här miljön" säger Angeli Sjöström Hederberg.

"Det är en vardagsnjutning att få arbeta i den här miljön" säger Angeli Sjöström Hederberg.

Tom M Kronestedt

Växer inte lika mycket

För Stockholmsregionen är distanstrenden numera en variabel i planeringen. Resandet med kollektivtrafiken ligger nu på 85 procent mot 2019, innan pandemin, som gjorde att man fick upp ögonen för att jobba hemifrån.

Flyttnettot är minus 2 000 personer i år, och har varit negativt de senaste åren. Fler flyttar ut än in, men befolkningen beräknas öka med 20 000 personer i år ändå, tack vare invandring och höga födelsetal. Men nu sjunker även de siffrorna.

– Vi följer det jättenoga. Regionen växer fortfarande om än inte lika kraftigt. Det handlar om naturliga fluktuationer, säger Anton Västberg, utvecklingsdirektör i Region Stockholm.

Om befolkningen skulle minska, då påverkas skattekraften, och det vore allvarligt, säger han. Men allvarligt på riktigt är att bostadsbyggandet står stilla:

– Hela Stockholm skriker efter bostäder, säger han.

Regionen har förbundit sig att bygga ut kollektivtrafiken mot att kommunerna bygger bostäder, som beslutats i Sverigeförhandlingen och Stockholmsförhandlingen.

Men om bostäderna uteblir, och många jobbar på distans, då står regionen där med sin dyrt utbyggda spårtrafik?

– Vi är inte oroliga. När vi bygger ut täpper vi till luckor i kollektivtrafiken. Och spårtrafik höjer marknadsvärdet och lockar till byggande, säger Anton Västberg.

Hit går flyttlassen

En undersökning bland kommunerna i östra mellansverige visar att efterfrågan på småhus och fritidshus ökar.

Men exakt vart distansarbetarna tar vägen vet man inte. För att få reda på det har KTH-forskarna beställt data på individnivå om bostadsort och arbetsplats från SCB. Den ska levereras under 2024, och därefter ska enkäter skickas ut till distansarbetare som valt bort storstadslivet.

Hans Westlund är själv ett exempel på trenden.

– Ja, jag bor i mitt i skogen i Jämtland sedan 1980-talet, så jag är väl en pionjär, ha ha. Men jag har en etta i Gamla stan också.

Allt fler får nog av Stockholm

Uppsala, Södermanland och Skåne lockar

Trånga hem, höga priser och en längtan efter något annat. Därför flyttar folk från Stockholm.

Det är inte längre lika populärt att bo i Stockholm. I alla fall om man ser till hur folk flyttar: Numera flyttar fler ut ur länet än in.

– Det ska bli så skönt att slippa öppna kontorslandskap och trafik, säger Boel.

Boel Afzelius tittar sig omkring. Hon har bott på de 150 kvadratmetrarna i Gröndal sedan mitten av 90-talet, och 2001 flyttade Åke Johansson in. Det är ingen liten grej att tömma, rensa och packa ner det som ska sparas vidare.

– Det är hemskt, det ligger pappershögar, pärmar och grejer överallt.

Beslutet att flytta togs ganska nyligen, och lägenheten i Nyköping blev deras i december 2021. Men tankarna på en flytt har funnits i tio år.

https://www.mitti.se/nyheter/politiker-maste-stockholm-vaxa/repvdu!qgCZjCJ2fHR@HdLptFzIqA/

08:or lämnar

Stockholmare som lämnar stan för ett annat liv, har blivit allt fler. Även om de allra flesta lämnar för en närliggande kranskommun så har också antalet som lämnar staden för andra delar av landet, ökat.

– Mer plats och tid för livet, familjen och en grönare livsstil, är nog viktiga faktorer. Det är också övervägande barnfamiljer som lämnar innerstaden och länet. Ökade möjligheter till distansarbete har också gjort det lättare för vissa att bo längre från jobbet och staden, säger Cecilia Stenfors, docent och doktor i psykologi.

Olika flyttmönster

Enligt Cecilia är flyttningar mer vanliga i vissa livsfaser. Unga vuxna flyttar mera, ut från föräldrahem, till studier och jobb. I familjebildningsfasen flyttar man för att få mer plats och barnvänliga miljöer.

– Men i Stockholm är det så dyrt att det är svårt för många att ha råd med en större bostad.

Sen kommer fasen då barnen är utflyttade och man går i pension. Då blir det lättare att flytta till en favoritplats, eller till mindre och billigare bostad.

Boel och Åke tillhör just den fasen. Till viss del handlar flytten om att få komma närmare stugan i Nyköping, men det handlar också om att förenkla livet. Minska på kostnader och boendestorlek. Och att slippa trafiken i Stockholm.

– Vi bor ju så stort, det är bara vi två och katten. I Nyköping blir det mindre och dessutom kommer vi närmare stugan, säger Åke.

Trenden fortsätter

Cecilia Stenfors tror att dragningen ut från storstäderna, till fritidshus eller bostäder närmare naturen, kommer att fortsätta framöver.

– Om den ökade flexibiliteten i arbetslivet som pandemin medfört finns kvar, så kommer det också att underlätta utflyttningar från stan.

Lägenheten i Gröndal är i etage, med utsikt över Trekanten och Essingeleden. Gläntar man på fönstret strömmar ljudet in från trafiken, även om det är en bra bit bort. Det är något de inte kommer sakna efter flytten.

– I Vrena är det tyst. Och mörkt, säger Åke.

https://www.mitti.se/nyheter/politiker-maste-stockholm-vaxa/repvdu!qgCZjCJ2fHR@HdLptFzIqA/

Uppsala, Södermanland och Skåne. Det är dit stockholmarna drar när de fått nog av trängsel, höga bostadspriser och betong.

Det visar statistik från SCB över flyttnettot för 2021. Fler flyttar från Stockholms län än till, närmare bestämt 7 846 personer fler. Totalt lämnade 68 936 personer länet.

Trenden med ett negativ flyttnetto har pågått i några år, något som oroar regionens politiker.

Och det trots att befolkningen ökar totalt sett. Vi blev 23 149 fler förra året, vilket förklaras av födelseöverskott och invandringsöverskott. Stockholms län har nu 2 415 139 invånare.

Och till vissa av länets kommuner flyttar faktiskt fler in än ut, till exempel Österåker och Upplands-Bro.

70 000 lämnade

Men från Stockholms stad är dock flykten tydlig. Statistik från Länsförsäkringar visar att 70 000 personer flyttade från huvudstaden under 2021. Många av dem bosatte sig förstås i andra kommuner i länet, men för en hel del gick flyttlasset längre än så.

Förklaringen är, enligt Länsförsäkringar, den kraftiga prisuppgången och mer flexibla former för hemarbete, plus att många nu värderar ökad boyta och trädgård mer än tidigare.

Konsultföretaget Sweco uppger i sin rapport "Sveriges nya geografi" att vi flyttar allt mer. Totalt genomfördes 1,6 miljoner inrikes flyttar förra året, och enligt dem är det nu landsbygdskommunerna som är vinnare på flyttströmmarna.

Mer plats och tid för livet, familjen och en grönare livsstil, är nog viktiga faktorer

Flykten från Stockholm minskar

Stockholm fortsätter att växa, om än långsammare. Nu är vi 2 440 027 invånare. Samtidigt har trenden att fler flyttar från länet, än till, mildrats.

Befolkningen ökade i Stockholms län med 24 888 personer förra året. Snittet för de senaste tio åren är plus 31 300 personer per år, så ökningen har avtagit.

Vissa kommuner växer så det knakar. Stockholm, Haninge och Järfälla ökar starkt.

Bara två kommuner backar. I Vaxholm minskar antalet invånare med 97 invånare, och i Danderyd med 111.

4 749 fler flyttar ut

Men fortfarande flyttar fler härifrån till andra län än antalet som flyttar hit, ett minus på 4 749 personer.

Att befolkningen ändå ökar beror dels på att fler barn föds än antalet personer som avlider, och på invandring.

Det negativa flyttnettot är dock mindre än året innan. 2021 låg det på 7 846 personer.

Bekymrad

Regionrådet Gustav Hemming (C) tycker ändå att det är för tidigt att "blåsa faran över".

– Det är fortfarande ett stort utflyttningsnetto. Det har varit negativt sedan 2018. Innan dess var det positivt och runt 4 000 fler flyttade in än ut varje år, säger han.

Att befolkningsökningen nu är lägre än tidigare bekymrar honom:

– Vi behöver personal till näringsliv och välfärd. Att vi har en så dåligt fungerande bostadssituation är en black om foten. Det behöver byggas mer, även bostäder som unga och de som inte har höga löner har råd med, säger han.

Vi behöver personal till näringsliv och välfärd

Alla kommuner ökar – utom två

(folkmängd 2022 inom parentes)

Botkyrka: +65 (95 383)

Danderyd: -111 (32 692)

Ekerö: +27 (29 123)

Haninge: +2 025 (97 683)

Huddinge: +553 (114 504)

Järfälla: +2 290 (85 460)

Lidingö: +270 (48 432)

Nacka: +1 252 (109 486)

Salem: +100 (17 352)

Sigtuna: +1 603 (51 876)

Sollentuna: +1 129 (76 237)

Solna: +1 263 (85 450)

Stockholm: +5 978 (984 748)

Sundbyberg: +506 (54 070)

Tyresö: +152 (49 214)

Täby: +1 182 (75 137)

Upplands Väsby: +1 442 (49 262)

Upplands-Bro: +771 (31 853)

Vallentuna: +605 (34 851)

Vaxholm: -97 (11 899)

Värmdö: +225 (46 457)

Stockholms län: +24 888 (2 440 027)

Källa: SCB

Folkökningen minskar något, likaså flyttnettot.

Folkökningen minskar något, likaså flyttnettot.

Mostphotos

Flykten från Stockholm minskar – så ser det ut där du bor

Stockholms län fortsätter att växa ✔ LISTA: bara två kommuner backar