Innerstaden kommer att delas upp i tre lokalpolisområden (LPO): Lidingö-Kungsholmen, Norra innerstaden och Södermalm.
Dagens två områden – Norrmalm och Södermalm – är för stora sett till antalet anställda, enligt polisen.
Möta medborgare
Stockholms stad växer och Polismyndigheten med den. I dag är drygt 1 375 personer anställda i innerstan och på Lidingö, runt 1 000 poliser och 375 civilanställda, enligt Felix Andåker, polisområdeschef i Stockholm city.
Genom att dela in stan och Lidingö i fler områden ska arbetsmiljön bli bättre för medarbetare och chefer, menar han. Även från Polisförbundets fackliga håll är man positiv till den nya uppdelningen.
Dessutom är tanken att få bättre kontakt med stockholmarna.
– I dag är LPO Norrmalm väldigt stort, det omfattar flera stadsdelar och Lidingö. Nu kan man arbeta mer fokuserat mot mindre geografiska delar. Lokalpolisområdet ska vara längst fram och möta medborgare.
Varför blir Lidingö och Kungsholmen ett område när de ligger en bit från varandra?
– Tanken är att vi ska följa Stockholms stads stadsdelsförvaltning. När de slog ihop Norrmalm och Östermalm är tanken att vi ska försöka spegla det.
Gör det inget att Norrmalmspolisen som begrepp upphör att finnas – de går till och med som tv-serie just nu?
– Jag ser det mer som en naturlig del för svensk polis att utvecklas vidare för att möta de problem vi ser.
Felix Andåker, polisområdeschef i Stockholm city.
Polisen
Polishus i city
Den nya indelningen träder i kraft den 1 januari 2025. LPO Norra innerstaden flyttar ut från polishuset på Kungsholmen, troligtvis hamnar de någonstans i city.
LPO Lidingö-Kungsholmen sitter kvar i polishuset. I dagsläget kommer LPO Södermalm inte att förändras.
– Jag är ödmjuk inför att förändring kan leda till viss oro och funderingar bland medarbetare. På det stora hela har det mottagits positivt, men det är klart att det finns funderingar, individer som undrar var de hamnar och så. Det är helt naturligt, säger Felix Andåker.