Innan sommaren rapporterade Mitt i om att bullevallen i Brunna i Upplands-Bro innehåller höga halter av bland annat det cancerframkallade ämnet PCB.

Kommunen valde då att ta nya prover för att gå till botten med hur det ser ut inuti vallen.

Var ej överens

Åsikterna bland tjänstemännen gick isär om hur vårens fynd skulle hanteras. Detta framgick av interna tjänsteanteckningar som Mitt i tog del av innan sommaren. Miljöavdelningens tjänstemän ville agera kraftfullt och hägna in delar av bullervallen samt varna närboende från att inte äta sådant man odlat i trädgården.

Tekniska avdelningen å sin sida menade att kommunen ”inte ska skrämma upp boende i närområdet i onödan”. Flera frågetecken fanns i rapporten från konsultföretaget menade de.

Beslut togs av samhällsbyggnadschefen att man skulle invänta kompletterande provtagning innan man agerade.

Nya rapporten: Inga hälsorisker för boende

Sent i september lämnades en rapport till kommunen från konsultföretaget Geoveta. Denna redovisade juli månads provtagning av bullervallen. I rapporten står att läsa:

"Att det inte finns några hälsorisker för vare sig närboende eller besökande vuxna och barn, avseende på föroreningarna som hittats i bullervallen".

Bullervallen i Brunna.

Bullervallen i Brunna.

Malin Lövkvist

Ingen fara med odlingar

Att äta sådant man odlat som växt nära vallen ska inte heller vara någon fara skriver konsulterna i rapporten:

"Intag via växter skulle bara utgöra en exponeringsväg om odling skedde på bullervallen".

Just denna delen av problemen var grannar som Mitt i träffade innan sommaren mycket orolig över. Därutöver var grannarna mycket besvikna på kommunens hantering och att de hade fått ta del av uppgifterna genom att läsa Mitt i och inte i information från Upplands-Bro kommun.

Victoria Sundqvist framför bullervallen i Brunna.

Victoria Sundqvist framför bullervallen i Brunna.

Malin Lövkvist

– Vi har ju haft en tanke på att sälja vårt hus, på riktigt, men med det här nu, hur blir det då, frågade sig grannen Victoria Sundqvist i våras.

Möte med konsulterna på gång

Den 22 september hölls ett möte på samhällsbyggnadskontoret med anledning av rapporten. 

Närvarande gjorde kommunens miljöchef Camilla Östergren och tekniska chefen Maja Taaler Larsson samt en konsult som arbetar för bygg- och miljönämnden.

En tjänsteanteckning upprättades. Här konstateras att ett gemensamt möte med konsultföretaget som genomfört provtagningen behövs för att ställa kompletterande frågor och ge synpunkter.

Bland annat står att läsa: "Felaktig information om massor i rapporten. Massornas härkomst framgår i en anmälan gjord 2019. Massorna från anmälan 2015 har inte använts i bullervallen."

Den första provtagningsrapporten som kom i juni väckte både oro och frågor bland de boende i området.

Den första provtagningsrapporten som kom i juni väckte både oro och frågor bland de boende i området.

Malin Lövkvist

Vad menas med punkten om massornas härkomst?

– Jag har inte de detaljkunskaperna så jag kan säga var och exakt hur massorna togs ut. Det är därför vi bland annat ska titta på det och ha en dialog om att det står rätt i rapporten, säger Maja Taaler Larsson, till Mitt i.

I den rapport som konsultföretaget lämnade till kommunen i juni framgår att massorna kommer från Brunna industriområde och fastigheten Örnäs 1:9. Konsulterna skriver att denna information kommer från kommunen.

Maja Taaler Larsson, teknisk chef, Upplands-Bro kommun

Maja Taaler Larsson, teknisk chef, Upplands-Bro kommun

Pressbild

– Uppgifterna som Geoveta har kommer från kommunen. Vi vill bara säkerställa att det är rätt uppgifter, så vi tänker bara checka av det.

Har man tittat på grundvattnet i området?

– Man har tittat på grundvattnet och det finns ingen risk där heller.

Känner ni er trygga med de uppgifterna som framgår i rapporten?

– Jag känner mig trygg i och med att vi har anlitat experter som har tittat på det här och då har de svarat med den här bedömningen. Någon annan åsikt tänker jag inte ha. Jag är inte expert. Jag måste ju kunna lita på konsulter som jobbar med det här. 

Maja Taaler Larsson uppger att något möte med konsultföretaget och kommunens representanter är ännu inte inbokat, men att så kommer ske i närtid.

Inga åtgärder föreslås av konsulterna till följd av provresultaten från juli.