Sedan Botkyrka kommun valde att bryta avtalet med Mångkulturellt centrum (MKC) innan sommaren har centrets framtid varit oviss. Nu ska det förhoppningsvis allt klarna efter att kommunens politiker beslutat att ingå ett nytt avtal. Dock innebär avtalet minskat stöd till MKC, som dessutom får betala hyran för lokalerna,, en kostnad som uppskattas till 3 miljoner kronor årligen.

Men det rådde viss oenighet även mellan politikerna.

– Är det så här vi ska behandla en verksamhet som har varit så värdefull och unik för vår kommun? Vore det inte schysst att ge dem schyssta villkor att ställa om i enighet med era krav? Verksamheten är hotad på grund av ert agerande, sa Yasemin Ergül (S), vice ordförande i MKC:s stiftelse, vid podiet i kommunfullmäktige.

– Våra kommunala kärnverksamheter betalar hyra för de lokaler man nyttjar. Det är naturligt och rimligt att även andra aktörer som nyttjar våra kommunala anläggningar betalar för sig, svarade Yusuf Aydin (KD), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Barnverksamheten får stryka på foten

Det nya avtalet innebär att MKC får 6,5 miljoner kronor under 2025 och 6 miljoner kronor under 2026. För 2024 var bidraget på 6,7 miljoner kronor.

Det är i dagsläget oklart hur MKC ska göra med sina lokaler. Det som däremot står klart är att centret har fått skära ner på verksamheter som är riktade mot barn och unga och som sker i samarbete med Botkyrka kommun. Bland annat Stolta Fittja.

– Vi får försöka hitta nya sätt att göra det på tills vi har möjlighet att anställa personal som kan arbeta mer dedikerat med det, sa Nina Edström till Mitt i tidigare i höstas.

Det nya avtalet träder i kraft 1 januari 2025.

Förslaget: Minskat stöd till Mångkulturellt centrum

Botkyrkas styrande politiker vill minska det ekonomiska stödet till Mångkulturellt centrum. Men ett lägre bidrag riskerar att slå hårt mot verksamheten.

– Aktiviteter för barn och unga med kommunala verksamheter har vi varit tvungna att släppa, säger tf. verksamhetschef Nina Edström.

Nedskärningarna mot Mångkulturellt centrum (MKC) fortsätter. När Botkyrkas politiker bröt avtalet med MKC innan sommaren under ett extrainsatt kommunfullmäktige ville det politiska styret inte presentera ett nytt avtal, vilket fick kritik av oppositionen.

Nu har M, C, KD, TuP och OS presenterat ett förslag som där MKC kan få 6,5 miljoner kronor under nästa år, medan den summan minskar med en halv miljon kronor under 2026. Under 2024 fick centret 6,7 miljoner kronor, efter neddragningen på 1,2 miljoner kronor på Tavernans personal.

– Det är en generell effektivisering. Vår målsättning är att alla verksamheter som vi stöttar ska komma Botkyrkaborna till godo. Det här är en nationell verksamhet, och då ska inte vi ge bidrag för hela den delen, säger Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Den stora stötestenen är dock inte det årliga bidraget, utan snarare frågan om lokalhyra. MKC har tidigare varit befriade från att betala hyran för sina lokaler, som årligen uppgått till cirka 3 miljoner kronor. Det bidraget stryks i föreslaget avtal.

Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Emilia Öije

– Alla som hyr av kommunen ska betala för sina lokaler. Det är mest rättvist mot alla, oavsett vilken förening det är. Varför ska någon vara hyresbefriad? säger Stina Lundgren.

Är ambitionen att MKC ska lägga ned?

– Nej. I avtalet som vi ska teckna tar vi vår del av ansvaret för att verksamheten ska kunna drivas vidare. De får en klumpsumma med pengar och de måste visa oss hur det kan gå Botkyrkaborna till bästa.

Slår mot barn- och ungdomsverksamheten

Att MKC förlorar grundstödet i form av lokalhyra riskerar leda till att de måste säga upp delar av sina lokaler vid Fittja gård – eller i värsta fall flytta, befarar Nina Edström, tf. verksamhetschef vid Mångkulturellt centrum.

– Jag vet inte vilka lokaler vi kan ha kvar. Men forskning och utställningar är vårt kärnuppdrag. Att producera och sprida kunskap om migrationens betydelse för oss som lever i landet tillsammans. Så vi måste ha kvar utställningshallen men i dag vet jag inte vilka lokaler vi kan ha kvar.

Nina Edström, tf. verksamhetschef Mångkulturellt centrum (MKC)

Nina Edström, tf. verksamhetschef Mångkulturellt centrum (MKC)

Mångkulturellt centrum

Däremot har andra delar fått ryka. Som MKC:s delaktighet i Stolta Fittja och annan samverkan med kommunala verksamheter riktat mot barn och unga. Det egna pedagogiska verksamheten, Verkstan, finns dock kvar.

– Vi får försöka hitta nya sätt att göra det på tills vi har möjlighet att anställa personal som kan arbeta mer dedikerat med det, säger Nina Edström.

Beslut om avtalet tas vid kommunfullmäktige i nästa vecka. Under kommunstyrelsen yrkade S, V och MP på att bidraget skulle höjas. SD yrkade på att ett avvecklingavtal tecknas med MKC.

Forskning och utställningar är vårt kärnuppdrag

Det här har hänt

Mångkulturellt centrum (MKC) startade 1986 i Botkyrka och ska verka för ett samhälle där mångfalden reflekteras i den nationella självbilden och där migration är en självklar del i det svenska kulturarvet.

Sedan 2003 har man verkat i lokalerna i Fittja gård.

Mångkulturellt centrum drivs av den kommunala stiftelsen med samma namn och finansieras med stöd från Botkyrka kommun, Region Stockholm och Kulturrådet. Under 2023 bidrog Botkyrka kommun med 7,8 miljoner kronor och Region Stockholm med 600 000 kronor.

Sedan år 2007 har kommunen och MKC löpande ingått uppdragsavtal genom vilka MKC utfört uppdrag och kommunen gett ersättning till MKC.

Efter indraget bidrag hösten 2023 riktat mot Tavernan har personal på restaurangen tagit över den i egen regi.

Sommaren 2024 beslutade Botkyrka kommun att säga upp avtalet med MKC.

Källa: Mångkulturellt centrum, Botkyrka kommun

Kommunens avtal med Mångkulturellt centrum ska klubbas i nästa vecka.

Kommunens avtal med Mångkulturellt centrum ska klubbas i nästa vecka.

Albin Tingstedt

Förslaget: Minskat stöd till Mångkulturellt centrum

Mångkulturellt centrum har redan släppt vissa delar av verksamheten för barn och unga – fler nedskärningar väntar