Det blir inget föreningshus i Malmviksladan. Det blir för dyrt, menar Mittenstyret som föreslår att Ekerös kommunstyrelse ska avslå förslaget.

– Det föll verkligen inte på vilja. Vi gick alla runt i de fantastiska lokalerna och drömde om vad det skulle kunna bli. Men det föll på de praktiska förutsättningarna, säger Hanna Svensson (S).

Lokalerna saknar allmänt vatten och avlopp och korsningen upp till ladan kan vara riskabel. Men framförallt kräver lokalerna stora investeringar innan de kan fylla föreningarnas behov, menar Hanna Svensson.

Miljonhyra

– Det skulle ta flera år att göra det vi drömmer om och då är vi inte i samma läge som vi är nu. Med en hyra på minst en miljon i månaden kan vi inte försvara den kostnaden, säger hon.

Det var i februari som kommunen skrev på ett avtal med fastighetsägaren Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond för att se över möjligheterna att hyra den klassiska röda ladan på Malmvik där Ekerö möbler länge låg.

29 intresserade föreningar

Under våren gjordes en utredning kring ladans förutsättningar och potentiella användningsområden. Enligt den utredningen hade 29 föreningar uttryckt intresse av att bedriva verksamhet i lokalerna, men några av dem var bara intresserade under särskilda förutsättningar, som att hyran var låg och att lokalen anpassades efter deras verksamhet.

Flera föreningar lyfte också att det behövdes en ny busshållplats i anslutning till ladan för de som åker från Ekerö och Färingsö. Andra poängterade att avståndet till närmaste busshållplats inte var längre än det är mellan Ekebyhovs busshållplats och Mälaröhallen.

En del föreningar lyfte också att om investeringar görs i Malmviksladan kan det innebära andra lokaler försvinner.

Utredningen blev klar i juni och ligger till grund för Mittenstyrets förslag till besliut.

Kommunstyrelsen sammanträdet 28 oktober och då ska beslutet kring Malmviksladan fattas.