Det blåser höstvindar över Claes Brittons tomt på Dalarö och under äppelträden ligger en matta av fallfrukt.
I åtta år har han tillsammans med andra grannar protesterat mot projektet runt tidigare hotell Bellevue. Grannarna anser att projektet förstör Dalarös kulturhistoriska miljö.
Sedan planerna för Bellevue presenterades för dem 2016 har han drivit överklagan. Han kommer från en gammal lotssläkt på Dalarö.
– Mina släktingar har bott här sedan 1600-talet. Det har varit otroligt smärtsamt känslomässigt att driva den här frågan i alla år. För det här är ju ett ingrepp som verkligen totalt förändrar miljön här.
Vi träffar Claes Britton, en av de grannar som har drivit överklagan av bygget av Bellevue på Dalarö. Nyligen fick de beskedet att Länsstyrelsen upphäver bygglovet, trots att mycket redan är byggt.
Angie Gray
I mars i år godkändes en bygglovsansökan från exploatören AG Properties för nybyggnad av tre enbostadshus, komplementbyggnader och ombyggnad av hotellbyggnaden. Två av enbostadshusen står nu på plats.
– Kommunen räknar Bellevue som ett av de viktigaste landmärkena på Dalarö. Det är kulturskyddat. Sedan tillåter man en exploatering i en annan skala än vad som har byggts här tidigare. Man bygger hus som är dubbelt så stora som de intill, säger Claes Britton.
Från sin båt pekar han på den kulle där säljbilden till projektet visar träd – som han sett försvinna under sommaren.
Vi träffar Claes Britton, en av de grannar som har drivit överklagan av bygget av Bellevue på Dalarö. Nyligen fick de beskedet att Länsstyrelsen upphäver bygglovet, trots att mycket redan är byggt.
Angie Gray
Länsstyrelsen satte stopp
Han och andra grannar valde att överklaga bygglovet till länsstyrelsen som nyligen gav kommunen bakläxa. Länsstyrelsen bedömde att ritningsunderlaget var för motsägelsefullt och bristfälligt.
– Vi säger inte att bygglovet inte skulle kunna godkännas, men det finns för många oklarheter i underlaget som gör att det inte har kunnat läggas till grund för en prövning, säger Lovisa Ristner, enhetschef för överklaganden.
Att länsstyrelsen ändrar en kommuns beslut är ingen ovanlighet. Under 2023 ändrades en femtedel av överklagade ärenden, som innefattar beslut om bygglov, från Haninge. Enligt henne får byggherren påbörja bygge även om beslutet är överklagat, men att det då görs på egen risk.
På vägen in mot Dalarö möts man av reklamskylt för Bellevue.
Angie Gray
Ger grönt ljus igen
Redan några dagar efter beskedet var bygglovet uppe i kommunens byggutskott igen, med ändringar och kompletteringar, bland annat kring stödmurar och terrasser, och beviljades på nytt.
– Vi bedömer att de kompletteringar som har gjorts kommer att kunna godkännas av länsstyrelsen, säger Martin Strömvall, stadsbyggnadsnämndens ordförande.
Hur ser ni på kritiken att det här bygget förstör kulturmiljön på Dalarö?
– Jag har full förståelse för att man kan ha olika synpunkter på nytt som byggs, speciellt på en plats som Dalarö med mycket kulturmiljö. Men jag känner mig trygg med är att det som ska byggas ligger i linje med den kulturhistoriska miljön och lever upp till det som är fastslaget i detaljplanen.
Men Claes Britton kommer inte släppa taget utan han och grannarna tänker fortsätta överklaga.
Han har förståelse för att kommunen vill bygga fler lägenheter på Dalarö och att fler ska flytta dit.
– Vi har hela tiden varit positiva till att de får göra om hotellet till bostadsrätter. Och även att de fick riva det befintliga hus som fanns på tomten, bygga ett nytt och även bygga ytterligare ett hus på tomten. Men det räckte visst inte. Släpper vi på det här så kommer gå väldigt snabbt sen. Hur ska man kunna säga nej till nästa?
Nu återstår att se hur länsstyrelsen ställer sig till kompletteringarna.
"Träden försvinner, gammal vegetation försvinner och ersätts med betong och asfalt. Och så ska det in 12 parkeringsplatser här också", säger Claes Britton om arbetet som pågått under sommaren.
Angie Gray