Masthuggskajen
– Vitlöken stormtrivs här uppe!
Odlaren Olle Olsson står på ett tak fem våningar upp i den envetna Göteborgsblåsten.
På hög höjd, mellan det svartglassiga våghuset och det oregelbundna tegelhuset i nya Masthuggskajen, driver Lilla Jordbruket sedan ett par månader en 250 kvadratmeter stor grönsaksodling.
– Det är jättespännande att se hur grödorna reagerar på det här klimatet. Det är mycket varmare här i stan jämfört med vid vår odling i Bergum, två mil nordost, säger Olle Olsson.
Han har redan märkt att det växter fortare här.
– Vitlöken vi har på friland i Bergum är bara hälften så stor.
Spenat och sallad har också börjat titta fram ur jorden medan löken dröjer sig kvar ett tag till.
Frosttålig. Spenaten som såddes för några veckor sedan börjar titta fram.
Markus Andersson
Bidrar till biologisk mångfald
Den första vårskörden kommer att gå till restaurang Noot på Radisson Blu. I takt med att blommor och grönsaker frodas erbjuds självplock till höghusens hyresgäster, nära 2 000 personer som kommer att arbeta där när bygget står helt klart.
– Vi odlar i staden för staden, säger Olle.
Samtidigt handlar det om att skapa liv och grönska i ett annars ganska kalt område.
– Det ska bli spännande att se hur vi kan bidra till en biologisk mångfald och mikroliv, insekter och maskar, i stenstaden.
Men sniglarna når förhoppningsvis inte takåsarna. Inte heller rådjuren eller hararna. Däremot har fåglarna redan visat intresse för de gröna små skotten.
– De har varit här och rotat, det var lite oväntat.
Bas. Olle Olsson planerar att hålla i kurser och event på taket framöver.
Markus Andersson
"Ös stöd över lokala matproducenter"
Skadedjur är långt ifrån de största utmaningarna med att driva en småskalig odling i Göteborg.
Olle menar att det finns en vilja hos både odlare, politiker och innevånare. Men att skapa rätt förutsättningar är inte helt enkelt. Det är svårt att få ekonomisk lönsamhet.
– Det handlar om investeringskapital, aktiva markägare och erfarenhet hos odlarna. De flesta som startar kommer från ett kontorsarbete och vill testa något annat, därför krävs det kompetensutveckling. Det är bara att ösa stöd över lokala matproducenter från olika delar av samhället för att få det hållbart.
Den senaste tiden har ändå tre nya arrendegårdar etablerats i Göteborg.
– Det är glädjande, ingen av gårdarna hade funnits utan ett aktivt markägarskap från kommunens sida.
Vitlök.
Markus Andersson