Nyss dök byggställningar upp runt det gamla huset på Vidängsvägen 5 vid Alviks tunnelbanestation. SL ska renovera fasaden och se över grönytorna.
"Det vill säga inget annat än vanligt underhåll. Vad som händer sedan är ännu oklart och inget är bestämt där ännu", skriver Cajsa Sjöbeck, presskommunikatör vid SL, i ett mejl.
Husets framtid har det länge funnits frågetecken om. Det byggdes på 1940-talet och har av SL används som rast- och matsalsbyggnad för personalen. Men SL har inte haft behov av huset på flera år.
Så här såg huset ut 2021. Nu har fasaden setts över.
Mikael Andersson
Får inte rivas
Att renovera det skulle kosta för mycket, så SL ville säga upp avtalet med exploateringskontoret, som gav dem tillgång till marken.
Kontorets motkrav var att SL först måste riva huset, men att få rivningslov visade sig vara snudd på omöjligt, vilket Mitt i tidigare skrivit om.
De stötte på patrull i form av stadsbyggnadskontoret, som sa nej till ansökan med hänvisning till att huset hade för höga kulturhistoriska värden.
Ärendet prövades och gick hela upp vägen till Mark- och miljööverdomstolen, som i höstas sade slutgiltigt nej: Huset får inte rivas.
Huset får inte rivas och SL tycker det är för dyrt att totalrenovera det. 2021 var det täckt av graffiti.
Mikael Andersson
Dubbla budskap
Så en del av staden uppmanade SL att riva, en annan satte stopp för det.
– Det kan tyckas konstigt, men våra förvaltningar har olika ansvarsområden. Vi ansvarar inte för vad de gör av huset, utan prövar bara om det får rivas, säger Henrik Brånstad, pressansvarig på stadsbyggnadskontoret.
Från exploateringskontorets håll konstateras att SL ansvarar för fastigheten och att inga planer finns utöver de som detaljplanen tillåter.
"För att fastigheten ska kunna användas för till exempel bostäder behöver detaljplanen ändras genom en detaljplaneprocess och beslut av kommunen. Läget är mycket bullrigt, så det är knappast en lämplig plats för bostäder", skriver kommunikationschefen Jenni Almgren i ett mejl.
Prislappen för fasadrenovering och att se över grönytorna landade på 600 000 kronor.
Anders vill förvandla ödehuset till studentboende
Varken staden eller SL har velat kännas vid huset på Vidängsvägen ovanför Alviks torg. Men det får inte rivas. Essingebon Anders Olsson säger sig veta hur den allt ledsnare 1940-talskåken kan räddas.
SL har tidigare använt huset som rast- och matsalsbyggnad. Marken har de haft rätt till genom avtal med exploateringskontoret.
Häromåret konstaterade SL att de inte längre använde fastigheten och ville därför säga upp avtalet. Kontorets krav: riv huset.
Sagt och gjort. 2019 ansökte SL om rivningslov – men fick nej, först av stadsbyggnadskontoret och sedan av nämnden. Byggnadens historiska och konstnärliga värden ansågs vara för höga.
– Märkliga turer, tycker SL:s pressansvarige Claes Keisu.
Även Matilda Lewis, projektledare på exploateringskontoret, är ovan vid den uppkomna situationen.
– Jag har inte stött på det förut och därav blir det lite "hur gör vi nu då". Det är inte så att det finns några utarbetade rutiner för hur man hanterar situationen.
Ni för just nu diskussion med SL om husets framtid. Vad händer om ni inte lyckas komma överens?
– Då måste vi ta ansvar för huset, och vad vi gör då är en fråga vi inte kommit fram till än.
Enligt Claes Keisu kan SL trots allt tänka sig att fortsätta använda byggnaden som personallokal.
– Men hur det blir med den saken är dels en fråga om villkor för nyttjande och kostnaden för det, dels en fråga vad som är möjligt att göra för att rusta upp huset.
Ett annat alternativ är att förvandla det till två studentbostäder. Det tycker Anders Olsson, som bor på Stora Essingen och jobbar i Alvik.
– Det är ett charmigt hus som skulle kunna vara väldigt vackert, men nu bara står det och förfaller.
Han har själv gjort ritningar på hur lägenheterna skulle kunna se ut. Bullret från den intilliggande tunnelbanan kan lösas genom att byta ut fönster och tilläggsisolera huset, säger han.
– Det är klart att det är en utmaning, men samtidigt bygger man hus några meter från Essingeleden.
Trots stadens förtätningsvilja tycker Anders Olsson att ett förslag som tillför blott två bostäder är realistiskt. I alla fall på den här tomten, där det ändå inte är tillåtet att riva för att bygga nytt.
– Men väntar man två år, ja, då är det någon som kommer och dömer ut det så att du måste riva det ändå. Det vore lite tråkigt.
Enligt Matilda Lewis har staden inte haft i åtanke att göra om rastlokalen till studentboende. För det krävs en detaljplaneändring.
– Jag vet inte om man anser att det är värt att ändra detaljplanen; det är inte ett särskilt stort hus och inte särskilt många lägenheter som tillkommer.
Före sommaren hoppas hon veta mer om husets öde.
https://www.mitti.se/nyheter/nu-flyttar-de-ut-ur-hotade-villan/repucr!aS8emAXSSn@2g86YTY0RXA/
Anses ha högt kulturhistoriskt värde
Huset uppfördes i mitten av 1940-talet för AB Stockholms spårvägar, efter ritningar av arkitekterna Holger Blom och Gunnar Larsen.
Den är grönklassad enligt stadsmuseets klassificeringssystem, vilket innebär att den bedöms vara "särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt".
För drygt tio år sedan såg staden över möjligheterna att ersätta huset med bostäder eller hotell. I dagsläget finns inga sådana planer.
Källa: Stockholms stad