Farstas brandmän ska få en modernare arbetsmiljö. Könsneutrala omklädningsrum och bättre utrymmen för kontaminerade kläder är något av det som planeras.

Men redan i höstas stod det klart att ombyggnaden skulle bli försenad. Fastighetsnämnden beslöt att göra om upphandlingen på grund av för dyra anbud.

När det till sist blev klart med en entreprenör väntade nästa fördröjning: företaget behövde säkerhetsklassas.

– Sista delen ligger hos Säpo så det styr vi inte över, säger Ylva Berglund, projektansvarig på fastighetskontoret.

Samhällsviktig verksamhet

Att Säpo på uppdrag av kommuner och andra myndigheter utför registerkontroller är inte ovanligt.

– Det handlar om kontroller i brotts- och misstankeregister. Vi har också olika typer av underrättelseregister, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo.

Varken Säpo eller fastighetskontoret vill kommentera vad det är med Farsta brandstation som gör att personal måste säkerhetsklassas. Säpo vill inte ens kommentera om de varit inkopplade.

– Men det låter inte orimligt att det görs en säkerhetsklassning om det gäller en byggnad där det finns en samhällsviktig verksamhet, säger Fredrik Hultgren-Friberg.

Bodar och tält

Inför start är ombyggnaden nu cirka ett år försenad. Våren 2026 beräknas stationen stå klar för återflytt.

Under tiden ombyggnaden pågår ska verksamheten löpa på från en tillfällig station, på innergården bakom tegelhuset på Lingvägen.

– Den byggs upp med hjälp av bodar och tält, säger Ylva Berglund på fastighetskontoret.

Går det att sköta uppgiften lika effektivt från den typen av station?

– Absolut. Det har gjorts tidigare vid ombyggnaden av Östermalms brandstation och nu finns också en tillfällig station på Kungsholmen, säger Ylva Berglund.