Vad behövs för att Möja ska kunna utvecklas och växa in i framtiden? Den frågan ställdes i en enkät till Möjaborna och svaren var entydiga: Bostäder.
Det är vad som krävs för att få fler unga att bo kvar, och locka fler nya invånare att testa att bo permanent på en ö i Stockholms skärgård, menar de.
Monica Pettersson, ordförande i Möjaskärgårdens företagarförening, och hennes man Erik Pettersson på platsen där de vill bygga ett nytt bostadsområde.
Eva Tonström
Det i sin tur skulle dra igång en snöboll av positiva effekter, enligt Monica Pettersson, Möjabo sedan 33 år och ordförande i Möjaskärgårdens företagarförening, som genomförde enkäten.
– Det skulle gynna allt här ute – butiker och andra lokala företag, skolan och på sikt kommunikationerna, eftersom blir vi fler fastboende har vi lättare att motivera fler turer hit ut. Men det är viktigt att bostäderna inte kostar en förmögenhet, då har man missat poängen med det hela, säger hon.
Område med 24 småhus
Det här har lett till att man nu planerar att bygga ett helt nytt bostadsområde på Möja med 24 småhus, enligt förslaget som bostadsrätter. Platsen är ett skogsområde ganska nära Berg, på mark som ägs av kommunen, totalt 36 000 kvadratmeter.
– Det skulle bli en ny by-bildning, med en ny gemenskap. Man behöver inte känna att man kommer in som ny i en redan etablerad by, säger Monica Pettersson och tillägger:
– Om man räknar i snitt tre personer per hushåll skulle det nya bostadsområdet generera cirka 75 nya Möjabor.
Så här kan husen komma att se ut, exempel från Ljusterö skärgårdsby, som Möjaborna tagit inspiration ifrån till de nya bostäderna.
Ljusterö Skärgårdsby, A-Arkitekter
Marken skulle kunna hyras som tomträtt, köpas eller nyttjas på annat sätt via en markanvisning, tillägger hon.
– Vi har hittills fått bara positiva reaktioner från kommunen, säger hon.
Till saken hör att politikerna i Värmdö beslutade om ett skärgårdspaket i vintras, där de säger att de vill satsa mer på att utveckla kärnöarna. Det är inom ramen för den satsningen som bygget på Möja skulle kunna bli av, enligt Monica.
Nio lägenheter på norra Möja
Det finns redan fungerande VA-verk och internet på Möja, samhällsservice och skola, enligt Monica Pettersson.
– Skolan öppnar igen om fler barn flyttar ut, är kommunens löfte. Allt på öarna hänger ihop, det är som ett pussel, menar hon.
En idé från Möjaskärgårdens företagarförening hur husen i nya området skulle kunna placeras.
Ljusterö Skärgårdsby, A-Arkitekter
Utöver de 24 småhusen finns ett till bostadsprojekt på Möja, nämligen i Långviksnäs på norra delen av ön. Där har bygglov givits till nio nya lägenheter, varav fem blir hyresrätter, resten fritidshus. De senare kommer att placeras vid havet med egen brygga och båtplats.
Det går inte att kräva att de som flyttar in i de nya bostäderna bor där året runt, enligt Monica Pettersson, men det är målet med projekten.
Tjänstemän från Värmdö kommun var ute och tittade på området innan sommaren och i höst ska projektet presenteras för politikerna.
Visionsbild för några av husen i Långviksnäs.
Sebastian Arenram/Zon arkitektur