I Fisksätra har antalet våldsbrott och området där knarkhandeln bedrivs minskat sedan 2021. Det visar en ny kartläggning som polisen har gjort om öppna drogscener tillsammans med länets kommuner.
”Tråkigt”
”Nu får vi se till att få bort all droghandel”, säger kommumnalrådet Filip Wiljander (M).
Liza Simonsson
Men antalet narkotikabrott och brott mot knivlagen har ökat. Fisksätrabor känner sig också otryggare att gå ut på kvällarna och fler upplever den öppna knarkförsäljningen som ett problem jämfört med 2021.
– Det var ju tråkigt. Att området har minskat betyder ändå att man har lyckats med något. Nu får vi se till att få bort all droghandel, säger kommunalrådet Filip Wiljander (M), ordförande i socialnämnden och förste vice ordförande i kommunstyrelsens trygghetsutskott.
Vad kan kommunen göra?
– Vi få se till att fortsätta med förebyggande arbete, den mellanmänskliga övervakningen med trygghetsvärdar. Du säljer ju inte knark om platsen inte tillåter det. Vi ska också bygga bort otryggheten och mörka, dolda avkrokar. Jag tror det blir bra när Fisksätra centrum har rustats upp och bostäderna på parkeringen har byggts färdigt. Men det är ju längre fram.
”Förbättringar”
Siffrorna är tvärtemot de som Nackapolisen uppgav tidigare i höst.
Enligt kartläggningen är inte droghandeln längre lika närvarande vid Hamnvägen och Fidravägen utan har i stället koncentrerats till Fisksätra torg.
– Vi ser att det sker förbättringar i Fisksätra kopplat till trygghets- och ordningsdelar. Samtidigt finns det en problematik kopplat till narkotikahanteringen kvar som vi behöver fortsätta att jobba med. Vår ambition är att det inte ska finnas något som klassificeras som en öppen drogscen i Fisksätra, säger Johan Lundberg, tillförordnad närpolischef i Nacka.
Vad är det viktigaste lokalpolisen kan göra för att förbättra situationen?
– Vi behöver fortsätta med hög närvaro. Det är jätteviktigt för oss att jobba tillsammans med kommunen och Stena fastigheter med trygghet för att komma till rätta med narkotikahanteringen.
Fisksätra fortfarande utsatt område
Fisksätra är fortfarande ett utsatt område, enligt polisen.
Trots att Fisksätrabor, politiker och lokalpolis har velat tvätta bort stämpeln orten fick 2021 hamnar det åter på polisens listan för utsatta områden. Nu kräver Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) att få sätta upp kameror i Fisksätra. Något kommunen har fått avslag på tidigare.
Den öppna droghandeln kring Fisksätra centrum bidrog till att Fisksätra utsågs av polisen till ett utsatt område 2021.
Mitt i rapporterade nyligen om hur Fisksätrabor, politiker och lokalpolis har kämpat för att få bort stämpeln.
Men enligt polisen finns problemen med droghandeln kvar och Fisksätra betraktas fortfarande som ett utsatt område. Det stod klart när polisens nationella operativa avdelning, NOA, presenterade sin lista över utsatta områden 2023 på fredagen.
”Inte tillräckligt”
Mats Gerdau hedrade den mördade 19-åringen i Fisksätra i februari förra året genom att tända gravljus och lägga en rosa ros mordplatsen.
Pekka Pääkkö
”Vi ser att utvecklingen i Fisksätra går åt rätt håll med fler som känner sig trygga, färre brott och ingen grov eller gängrelaterad våldsbrottslighet men uppenbarligen bedömer polisen att det inte är tillräckligt för att ta bort området från listan”‚ skriver Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) i ett sms till Mitt i.
Hans förhoppning är ändå att få bort Fisksätra från listan på sikt.
”Från kommunens sida är vi långsiktiga och uthålliga, det är bara så man kan skapa en varaktig förändring. Ny skola på plats, ny sporthall byggs och även nya bostäder och snart bygger vi ut för fler arbetsplatser också. Det är miljardinvesteringar för att lyfta området”, skriver han.
Han lyfter flera förebyggande åtgärder som kommunen gör Fisksätra.
”Hembesök hos nyblivna föräldrar, SSPF, SFI på öppna förskolan, ökat språkstöd i skolan är exempel som vi håller fast vid. Nästa år startar vi ett skolsocialt team, pengar i budgeten för en månad sedan.”
Vill sätta upp kameror
Mitt i har tidigare avslöjat hur polisen tog ner sina övervakningskameror i Fisksätra sommaren 2021, bara månader innan området listades som utsatt.
När våldsvågen eskalerade i Stockholm använde polisen i stället drönare för att bevaka Nacka.
Stena fastigheters kameror hjälpte till att fånga mordet vid kundvagnsskjulet utanför Fisksätra centrum på bild i februari 2022 och bidrog till att sju unga män dömdes.
Lovade 100 nya kameror i Nacka
I valrörelsen 2022 besökte Mats Gerdau och blivande statsminister Ulf Kristersson (M) Orminge och lovade att 100 nya kameror skulle sättas upp om Moderaterna vann valet.
I Fisksätra kämpar kommunen fortfarande för att få sätta upp kameror. Mats Gerdau hoppas att det blir ändring på det nu.
”Jag ser fram emot att vi kan få sätta upp kameror i området också, det har vi tidigare fått avslag på”, skriver han.
”Gjort alldeles för lite”
Oppositionsrådet Johanna Kvist (S) anser att Nacka kommun måste satsa mer på Fisksätra.
Eira Desax
Oppositionsrådet Johanna Kvist (S) tycker inte att Mats Gerdau och Alliansen gör tillräckligt.
”Jag kommer aldrig acceptera att en del av Nacka står på polisens lista över utsatta områden. Ansvaret för detta vilar tungt på Moderaterna som gjort alldeles för lite för Fisksätra under en alltför lång tid. Men jag är beredd att tillsammans göra det som krävs för att bryta den här utvecklingen”, skriver hon i ett mejl till Mitt i.
Hon vill att kommunen satsar ännu mer på Fisksätra.
”Vi behöver satsa mer på förebyggande insatser och vi Socialdemokrater har gång på gång lagt förslag om mer satsningar på skolan, föreningslivet och Nackas fältverksamhet Polarna”, skriver hon.
Flera kriminella inlåsta
Sofie Ordell, tillförordnad kommunpolis i Nacka, tycker att Fisksätra har haft en positiv utveckling sedan det pekades ut som utsatt 2021. Ändå betraktas det alltså fortfarande som utsatt.
– När bedömningen gjordes i våras var det många kriminella som var frihetsberövade och vi fick en snabb förbättring. Men när en förändring går så snabbt finns farhågan att det kan vara instabilt. Därför måste vi ge det lite tid och inte ropa hej så fort, säger säger Sofie Ordell, tillförordnad kommunpolis i Nacka.
I Nackas närpolisområde ingår även Värmdö och Tyresö. Fisksätra är Nackapolisens enda utsatta område.
– Fisksätra är prioriterat. Vi har intensifierat vårt arbete där. Det gäller både fysisk närvaro och digital. Vi använder drönare och har satt upp nya fasta kameror det hjälper oss i vårt arbete, säger Sofie Ordell.
På vilket sätt?
– Vi har möjlighet att spela in och titta i efterhand. Men vi har också möjlighet att titta i realtid. Vi kan ha poliser som är någon helt annanstans och ändå har ett öga i Fisksätra.
Vad gör polisen framåt i Fisksätra?
– Vi fortsätter i den samverkan som redan har pågått i flera år med kommun, fastighetsbolag och näringsidkare. När lägesbilden är som den är måste vi hjälpas åt. Det gäller att hålla i och hålla ut.
Polisen pekar ut utsatta områden
Sedan 2016 har polisens nationella operativa avdelning, NOA, sammanställt en lista över landets ”utsatta områden”. Det är områden som präglas av socioekonomiska problem och att kriminella har inflytande i lokalsamhället.
Listan är indelad i ”särskilt utsatta områden”, ”riskområden” (områden som riskerar att bli särskilt utsatta) och ”utsatta områden”. Särskilt utsatta områden är den allvarligaste kategorin.
Senaste sammanställningen var från 2021.
Källa: Polisen.
Stockholms särskilt utsatta områden
Rinkeby/Tensta, Stockholm (förbättring i området)
Husby, Stockholm (förbättring i området)
Hallunda/Norsborg, Botkyrka (liknande situation som 2021)
Alby, Botkyrka (liknande situation som 2021)
Ronna/Geneta/Lina, Södertälje (liknande situation som 2021)
Hovsjö, Södertälje (ny)
Fittja, Botkyrka (försämring i området)
Källa: Polisen
Stockholms utsatta områden
Vårby, Huddinge (förbättring i området)
Grantorp/Visättra, Huddinge (förbättring i området)
Brandbergen, Haninge (liknande situation som 2021)
Bredäng, Stockholm (liknande situation som 2021)
Finnsta, Upplands Bro (liknande situation som 2021)
Fisksätra, Nacka (liknande situation som 2021)
Hagsätra/Rågsved, Stockholm (liknande situation som 2021)
Hässelby/Vällingby, Stockholm (liknande situation som 2021)
Saltskog, Södertälje (ny)
Sångvägen, Järfälla (liknande situation som 2021)
Hagalund, Solna (ny, försämring i området)
Vårberg, Stockholm (försämring i området)
Jordbro, Haninge (försämring i området)
Skogås, Huddinge (försämring i området)
Storvreten, Tumba (försämring i området)
Stockholms riskområden
Fornhöjden, Södertälje (liknande situation som 2021)
Sigtuna/ Valsta, Sollentuna (liknande situation som 2021)
Rissne/Hallonbergen, Sundbyberg (liknande situation som 2021)
Tureberg, Sollentuna (försämring i området)
Källa: Polisen
Mats Gerdau (M) vill att kommunen får möjlighet att sätta upp kameror i Fisksätra efter att ha pekats ut som utsatt område igen 2023.
Pekka Pääkkö
Polisen: Fisksätra fortfarande utsatt område
”Fiskis for life” – polisens lista splittrar Fisksätra
Fisksätras öppna droghandeln finns kvar och polisen fortsätter att se det som ett utsatt område.
Fisksätraborna är splittrade. Vissa tycker allt är lugnt. Andra undviker att gå ut om kvällen.
Ariana Taboada Gutiérrez, 4, sticker händerna i snön och tjuter.
– Ahhh! Det är jättekallt! Nu får jag tvätta händerna.
Mamma Gabriela Gutiérrez släpar en dramaten genom snömodden på Fisksätra torg. De är på väg hem från centrum. Familjen har bott i Fisksätra sedan 2021 när orten för första gången listades som ett utsatt område av polisen.
”Iskallt!”, säger Ariana Taboada Gutiérrez, 4, om snön. Hon och mamma Gabriela Gutiérrez har bott i Fisksätra sedan det utsågs till utsatt område 2021.
Johan Kristensen
På fredagen utsåg polisen Fisksätra till utsatt område igen.
– De senaste två veckorna har vi sett mycket poliser här. Jag har sett lustgaspatroner slängda på marken i parken men ingen som står och säljer droger, säger Gabriela Gutiérrez.
Hon går inte ut efter klockan sju på kvällen.
– Men det är inte för att jag är rädd utan för att jag har små barn som behöver sova då.
”Normalt”
Jesus Asto flyttade från Vårby gård till Fisksätra för ett år sedan och tycker att Fisksätra är lugnt i jämförelse. ”Här är normalt”, säger han.
Johan Kristensen
Jesus Asto, 23, går förbi åt andra hållet.
– Här är bra. Inga problem. Normalt. Jag har bott i Fisksätra i ett år. Tidigare bodde jag i Vårby gård, nära tunnelbanestationen. Där var det mycket problem med drogförsäljning. Här har jag inte sett någon.
Undviker centrum på kvällar
”Då vet jag att polisen är närvarande”, säger Kristina Klockare om att polisen listar Fisksätra som ett utsatt område.
Johan Kristensen
Kristina Klockare, 72, flyttade till Fisksätra 1971. De senaste 40 år en har hon bott i Fiskarhöjden.
Hon tycker att det bra att polisen listar Fisksätra som utsatt område.
– Då vet jag att polisen är närvarande och inte blundar för det som sker här som man har gjort i många år tidigare.
Hon är regelbundet i Fisksätra centrum men undviker det kvällstid.
– Måste jag handla på kvällen åker jag till Ica Maxi i stället. Det känns tryggare.
”Här är lugnt”
Utanför ingången till centrum står en 14-årig och en 17-årig flicka och skrattar. Båda har bott i Fisksätra i hela sina liv. De känner sig inte de minsta otrygga. Men håller med om att den öppna droghandeln är ett problem.
– Det är sant. Men vi som bor här känner oss inte så utsatta. Det är mer folk utanför som ser det så, säger 14-åringen.
17-åringen håller med.
– Här är lugnt. Alla ”mind” sin egen ”business”. Fiskis for life!
Polisen pekar ut utsatta områden
Sedan 2016 har polisens nationella operativa avdelning, NOA, sammanställt en lista över landets ”utsatta områden”. Det är områden som präglas av socioekonomiska problem och att kriminella har inflytande i lokalsamhället.
Listan är indelad i ”särskilt utsatta områden”, ”riskområden” (områden som riskerar att bli särskilt utsatta) och ”utsatta områden”. Särskilt utsatta områden är den allvarligaste kategorin.
Senaste sammanställningen var från 2021.
Källa: Polisen.
Gabriela Gutiérrez, 45, och dottern Ariana Taboada Gutiérrez, 4, har bott i Fisksätra sedan det utsågs till utsatt område 2021. Den 1 december utsågs Fisksätra igen till utsatt område.
Johan Kristensen